Hírek

Ez vár a Balatonra a fiatalok nélkül

Számít Rád a Balaton. Ez annak a programnak a neve, amely jelenleg tervezés alatt áll. A fiatalok letelepedését segítené, amelynek köszönhetően javulnának a demográfiai adatok és a munkaerőhiány megoldására is válasz születne.

Létrehozva:

|

Az általános tapasztalat alapján a fiatalok nem maradnak meg ott, ahol születtek, de ha mégis, akkor lakást, vagy házat már képtelenség vásárolniuk, vagy építeniük a magas ingatlanárak miatt, ezért Somogy vármegyébe kell menniük, tehát a parttól eltávolodva. Így foglalható össze a balatoni települések egyik problémája Lombár Gábor szerint, aki Balatonfenyves polgármestere – írják a Növényvédőszer.hu-n.


Fotó: H. Szabó Sándor / MTI

A gazdasági helyzet mellett a demográfiai adatok sem túl biztatók a Balatonnál – ezen változtatna hosszú távon egy átfogó program. Oláh Miklós szociológus, a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség vezetője azt nyilatkozta, hogy az elmúlt években részletes demográfiai elemzéseket végeztek, amelyben döbbenetes felfedezésre derült fény: eszerint a Balaton kiemelt üdülőövezetének népességét 2062-ig előre vetítve a folyamatos csökkenés jellemzi, ha nem történik semmilyen közbelépés.

– 273 ezer állandó lakosa van a térségnek, viszont 2062-re ez a népességszám 184 ezerre csökken, de ennél is félelmetesebb mértékben öregszik meg a térség lakossága, ami fenntarthatatlan. A demográfiában van egy úgynevezett eltartási ráta, ami annyit jelent, hogy hány aktív, még dolgozó polgár lát el már nem dolgozó fiatalt és idős embert – ez a mutató országosan 2,6 körül van, a Balaton térségében már csak 2. Az előrejelzés eredményei szerint 2062-ben már minden aktívra jutna egy inaktív, ami kezelhetetlen. A feladatunk az, hogy ha ilyet tapasztalunk a Balaton térségében, akkor erre próbáljunk összeállítani egy tervezetet – mondta Oláh Miklós.

Ezeket a statisztikákat befolyásolják olyan tényezők, amelyekkel senki nem számol: az infláció, vagy a különböző válságok. Ez a program négy szereplő együttműködését jelenti, ezek egyike az a fiatal, aki itt tanul és a térségben is él, a másik az adott település önkormányzata, amely szeretné, ha az ifjú polgár itt maradna a diploma megszerzése után, aztán jön a képbe a munkáltató, mivel köztudottan munkaerőhiány van a Balatonnál. Sok munkakörben hiányoznak képzett szakemberek.

Oláh Miklós szerint „abban az esetben, ha létrehozunk egy nem túlságosan nagy forrást a Balaton Fejlesztési Tanács keretein belül azért, hogy ösztönözzük ennek a négy szereplőnek az összefogását, akkor sok munkáltató előre meg tudja mondani azt, hogy például egy szállodában mikor megy nyugdíjba az igazgató, vagy az épületgépész, vagy a szakács. Ha ez négy-öt év múlva bekövetkezik, akkor kialakítható egy ösztöndíj rendszer a leendő munkavállalónak. Az önkormányzat ebben a szerződésben vállalná azt, hogy kedvezményes lakhatási feltételeket biztosítana a visszatérő diplomásnak, vagy ugyanilyen kedvezményes telket bocsátana rendelkezésre”. Ezek együtt tehetnék sikeressé a Számít rád a Balaton kezdeményezést. 

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook