Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Európában az energiaköltségek továbbra is Magyarországon a legkedvezőbbek – heti hírösszefoglaló

A téli időszakra halasztott fizetésben állapodott meg a Gazprommal az MVM csoport. Felgyorsíthatja a növényvédőszerek engedélyezését a Nébih. Felértékelődött a vasúti szállítás a hazai gabonapiac számára. Alapvetően változik meg a mezőgazdaság a következő öt évben. Tanyafejlesztési pályázat. Szigor vár az állattartókra.

Még tart az almaszüret a Szedd magad! ültetvényeken

Még tart az almaszüret a Szedd magad! ültetvényeken – A hónap végéig bárki megszedheti kosarait friss, magyar almával, októberben ugyanis az ország számos pontján várják Szedd magad! akcióval a kertészetek a szüretelni vágyókat.

Halasztással fizethet Magyarország az orosz gázért – A téli időszakra halasztott fizetésben állapodott meg a Gazprommal az MVM csoport, amely tárolókapacitása átalakításáról és energetikai fejlesztésekről is döntött: egyebek mellett növelnék a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) zsanai tárolójának kapacitását, a hajdúszoboszlói tárolóban 800 millió köbméter párnagázt termelnek le és vizsgálják a szén-dioxid tárolásának lehetőségeit – közölte az energetikai vállalatcsoport hétfőn az MTI-vel.

Pályázat: Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program – Október 20-án lesz elérhető a pályázati felület a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. oldalán.

Felgyorsíthatja a növényvédőszerek engedélyezését a Nébih új együttműködési megállapodása – A Nébih megállapodásra jutott a NEVEX-szel.

A kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta – Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

Az online kitöltéshez tett közzé ajánlást az ORFK – Rendőrségi ajánlást tett közzé a 2022. évi online népszámláláshoz az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján kedden annak érdekében, hogy az internetes lehetőséget igénybe vevők ne váljanak csalók áldozatává.

Az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít az élővilág védelmére – Október 4-én ünnepeljük az Állatok Világnapját, amely az állatok védelmére és az élővilág sokszínűségének fontosságára hívja fel a figyelmet. A biológiai sokféleség létünk alapja, megőrzése alapvetően fontos a természeti rendszerek működőképességének biztosításához, amely az élőhelyek megóvásával, helyreállításával és a vadon élő állat- és növényfajok védelmével lehetséges.

Felértékelődött a vasúti szállítás a hazai gabonapiac számára – Az ukrán gabona afrikai és közel-keleti piacainak eléréséért, az export érdekében újranyitott tengeri folyosó biztosítása mellett, az Európába irányuló szárazföldi útvonalak fenntartása, azok bővítése is rendkívül fontossá vált az idei aszály miatt – hangsúlyozta Feldman Zsolt a HUNGRAIL Magyar Vasút 2022 Konferencián.

A talajmegújítás közös társadalmi érdek – A talajmegújítás közös társadalmi érdek, ezért minden olyan kezdeményezést felkarolunk, amely a talajaink védelmében segíti a gazdálkodóinkat – mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a VII. Food4Talk konferencia kerekasztal-beszélgetésén.

Alapvetően változik meg a mezőgazdaság a következő öt évben, de van hova fordulni – Az Európai Unió utóbbi években zajló, a fenntarthatóság köré szervezett szemléletváltása immár az agrártámogatások szintjén is megjelent. A 2023-2027-es időszakra vonatkozó közös agrárpolitika (KAP) kiemelten támogatja mindazon törekvéseket, lépéseket és gazdálkodási formákat, melyek a fenntartható(bb) agrárium, a minél kevesebb vegyszerhasználat és a biodiverzitás megőrzésének irányában hatnak. Új elemként a területalapú támogatások már nemcsak a művelés alá vont hektárok, hanem az ökológiailag fontos vizes élőhelyek, fás sávok és más, a biodiverzitás szempontjából értékes élőhelyekre is adhatóak. Emellett meghatározó elemként fenntartják azt is, hogy a ciklus végére a teljes termőterület 25%-án ökológiai gazdálkodást kell folytatni.

Továbbra is pályázhatnak infrastrukturális fejlesztésekre a tanyán élők

Továbbra is pályázhatnak infrastrukturális fejlesztésekre a tanyán élők – A magyar kormány kiemelt figyelmet szentel a vidéki településeken élők életminőségének javítására, a vidék népességmegtartó képességének erősítésére. Ennek érdekében a tanyák infrastrukturális fejlesztésének biztosítására vonatkozó pályázati felhívás tekintetében folyamatosan születnek a támogatói döntések.

Idén az öt fő kalászos termésmennyisége nem érte el a 6 millió tonnát Magyarországon – A csapadékhiány és a hőhullámok miatt jelentősen visszaesett az öt fő kalászos növény – búza, árpa, rozs, zab és tritikálé – terméseredménye: a betakarított mennyiség nem érte el a 6 millió tonnát, a termésátlag 4,4 tonna volt hektáronként – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-t.

Sikerrel zárult a tejelő szarvasmarha ágazat állatjóléti támogatásának meghosszabbítása – 2016-ban indult a tejelő szarvasmarhák tartásához kapcsolódó állatjóléti támogatási forma, ami a tejtermelő tehenészetek számára biztosít forrást a magasabb állatjóléti sztenderdek betartásával járó magasabb kiadásokért cserébe.

Nagyon drága a tűzifa, ha nem hatósági áron vesszük

Nagyon drága a tűzifa, ha nem hatósági áron vesszük – Órási igény mutatkozik a hatósági áras tűzifára, éppen ezért a dunántúli erdőgazdaságoktól faanyag átszállítás indul a Dél-Alföldre. Körülnéztünk Csongrád-Csanádban, hogy mennyibe kerül a nem hatósági áras tüzelő.

AGRO7 – a hét legfontosabb agrárhírei (videó) – Almafogyasztást népszerűsítő kampányt indít az Agrármarketing Centrum. A KWS szemesnövény hibridjeiről szakmai szemmel. A MAGOSZ régi-új főtitkára Cseh Tibor nyilatkozott a feladataikról. A Huminisz szőlő-és bortúráján jártunk. Négykeréken a mezőgazdaságban.

Dinamikusan fejlődik a hazai géppiac – Magyarország Kormánya elkötelezett abban, hogy a hazai agráriumot a 21. századi technológiai és fenntarthatósági kihívásokhoz igazítsa – jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a CLIMMAR kongresszuson, Budapesten.

Nem minden alkalmas tüzelőnek, 300 ezer forint is lehet a büntetés – Ne fűtsünk szeméttel vagy nedves fával – erre figyelmeztet a katasztrófavédelem. A nem megfelelő tüzelő nemcsak káros, hanem a tüzelőberendezést és a kéményt is tönkre teheti.

Szigor vár az állattartókra – Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) újabb állatjóléti ajánlásokat fogalmazott meg a sertésekkel kapcsolatban, a szigorúbb feltételek azonban a termelés hatékonyságának rovására mehetnek, s ezzel szabad utat nyitnak a bizonytalan eredetű importtermékeknek.

Szigor vár az állattartókra

A karbonsemlegesség és a fenntartható növényvédelem a gazdák érdekeit szolgálja – Közös nyilatkozatot fogadtak el a várható uniós karbongazdálkodási kezdeményezéssel kapcsolatban a Visegrádi Csoport, valamint Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia mezőgazdasági miniszterei pénteken, a szlovákiai Bazinban.

Miért akar valaki űripari központot építeni Magyarországon? – „Magyarország történetének legnagyobb űripari beruházására készül a Remred” – jelentette be a cég a közelmúltban. Sárhegyi István igazgatósági elnököt a döntés hátteréről és a terveikről kérdeztük.

A magyar háztartások energiaköltségei továbbra is a legkedvezőbbek Európában – Több európai nagyvárosban is jelentősen emelkedtek a rezsiköltségek szeptemberben. A magyar családok energiaköltségei ugyanakkor továbbra is a legkedvezőbbek. Az áramért Európában a második legkisebb árat fizetjük az átlagfogyasztásig, míg a gáz ára nálunk a legkedvezőbb – számolt be róla az M1 Híradója.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés