Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Elon Musk agychipes cége megkezdheti az embereken végzett kísérleteket

A Neuralink engedélyt kapott. A vállalat célja az emberek látásának és mozgásának visszaállítása azáltal, hogy számítógéppel köti össze agyukat.

Engedélyt kapott Elon Musk agychipes cége arra, hogy emberi kísérletekbe fogjon. A Neuralink nevű vállalat célja az emberek látásának és mozgásának visszaállítása azáltal, hogy számítógéppel köti össze agyukat. A Neuralink egyelőre nem tervezi, hogy önkénteseket kezdjen toborozni – írja a BBC.


Fotó: Mabel Amber, who will one day / Pixabay

A szabályozó hatóság egyelőre nem kommentálta a cég bejelentését. A cég korábban már sikertelenül kezdeményezte a kísérletek elindítását: akkor a biztonsággal kapcsolatos aggályok miatt nem adták meg neki azt egykori és jelenlegi alkalmazottak szerint.

A Neuralink

  • bénulás és
  •  vakság

kezelésére használná a technológiát: amely a fogyatékossággal élő embereknek is segíthet számítógép vagy mobiltelefon használatában. A chipeket majmokon már tesztelték: ezek az agyban keletkező jeleket értelmezik és Bluetoothon keresztül továbbítanak információt az eszközöknek.

A humán kísérletek megkezdését a Twitteren jelentette be a cég, első fontos lépésről beszélt, amely lehetővé teszi, hogy a technológia sok embernek segítsen. A közlejövőben további információkat ígérnek a kísérletben részt vevőkkel kapcsolatosan. Honlapján a cég biztonságot, hozzáférhetőséget és megbízhatóságot ígérnek működésükben szakértők szerint ugyanakkor széles körben kell majd tesztelniük az agyimplantátumokat az etikai és technikai kihívások kezelésének érdekében.

A Neuralink társalapítója volt Elon Musk 2016-ban: eredetileg azt ígérték, már 2020-ra beültetik az első chipeket, jelentősen túlbecsülve saját lehetőségeiket. Később 2022-re ígérte ugyanezt. Tavaly decemberben olyan hírek röppentek fel, melyek szerint a kísérletek közben rosszul bántak állatokkal.

A tesztek engedélyezéséről szóló bejelentés azután történt, hogy nemrégiben svájci kutatók hasonló áttörést értek el az agyi implantátumokkal kapcsolatban. Egy hollandiai férfi képes volt járni pusztán azzal, hogy erre gondolt – köszönhetően egy olyan implantátumrendszernek, amely vezeték nélkül továbbítja gondolatait a lábaiba és a lábfejeibe.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés