Hírek

Elkerülhető lesz a kár – jövőre nem nyeli el a jég a határt

Nem jelent majd többletköltséget a gazdák számára a jövő május elsejére elkészülő talajgenerátoros országos jégkárelhárító rendszer.

– A jég károkozása semmilyen jelenleg elérhető technikával nem csökkenthető nullára, viszont a jövő évi tavaszi munkálatok megkezdéséig elkészülő jégkárelhárító rendszerrel érdemben mérsékelni lehet – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Tavaly tavasszal óriási területen, mintegy 50 ezer hektáron volt jégkár – fotó: MTI

Az elmúlt 35 év tapasztalatai alapján hazánkban az összes biztosított mezőgazdasági káresemény megközelítőleg 20 százaléka volt a jégkár. Magyarország területének jelenleg egyharmadát védi jégelhárító rendszer, amit Baranya, Somogy és Tolna megyékben a Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés (NEFELA) működtet. 

A jégeső-elhárítás során a talaj felszínén működő generátorokkal ezüstjodid kristályokat gyártanak, amiket nagy koncentrációban juttatnak a jégszemek kialakulását megelőzően a zivatarfelhőkbe. A technológia alkalmazásával

mesterséges módon csökkentik a jégszemcsék átmérőjét,

ezzel párhuzamosan pedig több jégszem keletkezik. Ezek a föld felszínéhez közeledve nagyobb valószínűség szerint elolvadnak, vagy ha nem is olvadnak el teljesen, sokkal kisebb átmérővel érik el a talajt, így az általuk okozott kár mértéke jelentősen csökkenthető.

Győrffy Balázs: A beruházást a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé minősítette – fotó: Agrotrend.hu

– A nemzetközi és hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy csak a mezőgazdaságban megközelítőleg 50 milliárd forint az a termelési érték, ami a rendszer alkalmazásával megvédhető – közölte Győrffy Balázs. – A működtetés finanszírozása közel annyiba kerül egy évben, mint amennyi az egyszeri beruházási költség – tette hozzá.

A pályázatot április 13-án adták be a programra, a rendszer mintegy 1,5 milliárd forintos éves működtetését pedig a Kárenyhítési Alapból finanszírozzák majd, vagyis ez

a gazdálkodók részéről nem igényel plusz forrást. 

A rendszerben összesen 984 db talajgenerátor fog működni, amiből 141 már működik a NEFELA jelenlegi területén. A 843 új talajgenerátorból kb. 200 db lesz automatikus, a maradék pedig kézi működésű. Az automata generátorokat elsősorban olyan helyekre telepítik, ahol nem tudnak kezelőt szerződtetni. Kelet-Magyarországon 275 db, Közép-Magyarországon 333 db, az Észak-Dunántúlon 182 db, míg a Dél-Dunántúlon 194 db talajgenerátort helyeznek el.

A rendszer működtetője a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara lesz, a beruházást alapvetően a Vidékfejlesztési Pályázaton (VP) elnyerhető 1,8 milliárd forintból tervezik finanszírozni. A projekt megvalósításához kapcsolódó nem beruházási jellegű költségeket a kamara az agrár-kárenyhítési alapból biztosítja.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook