Hírek

Elképesztő módokon csalnak a tűzifával

Még mindig népszerű átverési terület a tűzifavásárlás, amikor a trükközők a csontig hatoló hidegben a jóhiszeműséget kihasználva súlyos kárt okoznak a fogyasztóknak, kicsalva a fűtésre félretett pénzt.

Létrehozva:

|

A hatósági próbavásárlások és a lakossági jelzések alapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hasznos tanácsokat tett közzé. Felhívják a figyelmet: mivel a hatóság ellenőrei nem lehetnek jelen minden egyes vásárlásnál, fontos, hogy a lakosság eleve körültekintően járjon el a tüzelőanyag megrendelésekor – írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

A tapasztalatok szerint a legtöbben a helyi újságok hirdetési rovataiból és az internetes fórumokról gyűjtik össze az előnyösnek tűnő ajánlatokat a tűzifa beszerzésére, azonban ezeket az akciós hirdetéseket fokozott fenntartással érdemes kezelni. Tipikus eset, hogy a felhívásra jelentkezve a megrendelést egy kedves női hang nyugtázza, ami erősíti a vevőben az érzést, hogy jutányos üzletet köt. Majd amikor megérkezik a szállítmány, az olcsón kínált, jó minőségű, száraz tűzifa helyett a fizetendő mennyiségnél általában kevesebb, más fajtájú, nemritkán nedves fa érkezik, amiről a fuvarosok azt állítják, nincs hozzá közük, a vevő reklamáljon közvetlenül az eladónál.

Jobb esetben a hirdető ezt követően is felveszi a telefont, ígérget, magyarázkodik, egy idő után pedig elérhetetlenné válik. Rosszabb esetben a helyszíni reklamációnál már a fuvarosok is fenyegetően lépnek fel, így elveszik a fogyasztó kedvét a határozottabb érdekérvényesítéstől.

A Nébih ellenőrei nemegyszer azzal szembesülnek, hogy az átvert vásárlók félnek konkrét információkat adni a hatóságoknak, tartva a későbbi megtorlástól. Ezért különösen fontos felismerni a tisztességes erdőgazdálkodót vagy kereskedőt, aki például a hirdetésében már a hatósági azonosítószámot (erdőgazdálkodói kód vagy EUTR technikai azonosító szám) is feltünteti – ezt már a hirdetésre jelentkezve el kell kérni az árustól.

Ha nem adja meg, gyanús az ajánlat. Kiszállításkor a vevőnek minden esetben kapnia kell egy FA–AA betűkóddal és hétjegyű egyedi sorszámmal ellátott szállítójegyet is, amin a vásárlás összes lényeges adata szerepel a kereskedő nevétől kezdve a teherautó rendszámáig, a fa származási helyéig. Fontos, hogy a szállítójegyet nem helyettesíti a szállítólevél, a nyugta, a számla, az átvételi elismervény vagy más megnevezésű dokumentum.

A jogkövető faárus a lerakodás előtt megmutatja a terméket, és engedi, hogy azt ellenőrzésként lemérje a fogyasztó, ha igényli, de például a lerakodás után arról is érdemes meggyőződni, hogy a teherautó platóján, a tűzifa alatt nem volt-e valami előre nem látott nagyobb tárgy (traktorgumi, raklap, ládák), amelyet beleszámítottak a tüzelőanyag térfogatába.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook