Hírek

Egyre többen odafigyelnek a magyar agrárkutatásra

Lépten-nyomon találkozni azokkal az innovációkkal, amelyek a magyar mezőgazdaságból kerülhettek ki a nemzetközi színtér legkülönbözőbb területeire.

Létrehozva:

|

Akkor lehet sikeres és versenyképes a magyar mezőgazdaság, ha saját fajtákra tud támaszkodni és olyan kutatási háttérrel rendelkezik, ami hozzáférhetővé teszi a legmodernebb megoldásokat a termelők számára is. 

– A hazai alkalmazott agrárkutatás mintegy 85 százaléka a 2014-ben létrehozott Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központban (NAIK) összpontosul, ez az intézmény a hazai mezőgazdaság jövőjének egyik legfontosabb letéteményese – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón. 

Fazekas Sándor: A fogyasztói igények kielégítése érdekében újabb és újabb fajtákra van szükség – fotó: agrotrend.hu

A NAIK az integráció részeként a termelőkkel közvetlen kapcsolatban áll.  A nemzetközi szinten is jelentős szervezet keretein belül – 16 intézetéből 12 kutatóintézet és 4 gazdasági társaság – kutatói utánpótlási program zajlik, jelenleg is közel 50 fiatal folytatja a felkészülést a kutatói pályára.

A biotechnológa, az erdészet, az élelmiszertudomány, a halászat, a gyümölcs- és növénytermesztés területein is folynak a NAIK kutatásai, valamint a modern tudományos trendeknek megfelelően elősegíti a tudományterületek közötti együttműködések kialakulását.

A magyar kutatásfejlesztés és – technológia komoly presztízsre tett szert az elmúlt évtizedekben a harmadik világban, Délkelet-Ázsiában, Afrikában és a Közel-Keleten.

– Amennyiben Egyiptomban, Algériában vagy a Közel-Keleten elő tudjuk segíteni a mezőgazdaság fejlesztését, akkor ezzel az ott élő emberek helyben maradását és megélhetésüket segítjük – jelentette ki a földművelésügyi miniszter. – Napirenden van az agrárkutatási együttműködés kezdeményezése a Visegrádi országokkal (V4-ek) is – tette hozzá. 

Gyuricza Csaba: A tudásztranszfer erősítésében hazánk a V4-ek között is élen jár – fotó: agrotrend.hu

A sajtótájékoztatón bemutatott, a magyar agrárkutatás utóbbi években elért eredményeit ismertető, A magyar föld jövőjéért címet viselő könyv azokat az eredményeket közli közérthető formában, amelyek az elmúlt években valósultak meg, és amelyek révén évről évre növelni tudta a mezőgazdaság a kibocsátását. 

Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója elmondta: a szervezet egyebek mellett azokon a növényfajtákon és hibrideken dolgozik, amelyek a megváltozott klimatikus feltételek között is erősíthetik az agrárium versenyképességét. A NAIK Biotechnológiai Kutatóintézetének munkatársai jelenleg is kutatják azokat biotechnológiai módszereket, amelyekkel GMO-mentesen az új fajták előállításának gyakorlati idejét felezhetik meg.

fotó: agrotrend.hu

A környező országok és Közép-Ázsia is érdeklődik az ehhez a klímához alkalmazkodó új magyar búza- és kukoricafajták iránt, a nagyarányú termésveszteségek kiküszöbölhetőségére alkalmas rövid tenyészidejű szuper korai kukoricával pedig a világ élvonalába tartozunk. A magyar édesvízi akvakultúra a Távol-Keleti és a Délkelet-Ázsiai országokban is népszerű, de érdeklődés mutatkozik Brazília részéről is. A megbízható eredményeket mutató Érdi bőtermő, az Újfehértói fürtös, illetve az eddig kevéssé elterjedt újabb meggyfajták is egyre ismertebbek külföldön.

A NAIK jelenleg éves szinten mintegy 5 milliárd forintos büdzséből gazdálkodik, ebből 3 milliárd forint származik nemzeti költségvetésből, a fennmaradó összeg – részben hazai és nemzetközi pályázatból befolyó – saját bevétel.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook