Hírek

Egyre nagyobb veszélyt jelent a túlszaporodott medveállomány

Egyre több a panasz a túlszaporodott medveállományra Románia keleti részében, a székelyföldi megyék, települések vezetői után moldvai elöljárók is szóvá teszik a problémát.

Létrehozva:

|

A településekre bejáró védett állatok okozta gondokra legutóbb Ráduly István, Kovászna megye prefektusa irányította rá a figyelmet, aki szerint a székelyföldi megyében naponta be kell avatkozni a csendőröknek, hogy elkergessék a nagyvadakat – számolt be róla az MTI az Observatorul de Covasna megyei lap cikke alapján.

A román kormány területi képviselője szerint legutóbb kedden Nagyajtán, az unitárius templom közelében láttak egy anyamedvét két bocsával.

Úgy vélik, hogy több medvének a kilövését kellene engedélyezni. Nem vagyunk és nem leszünk Európa állatkertje, ezt mindenkinek meg kell érteni – idézte a lap Ráduly Istvánt. Elmondta, hogy tavaly 610 esetben okoztak kárt a medvék a megyében, 435 esetben háziállatokat támadtak meg, 175 esetben a termést tették tönkre.

Fotó: wikimedia

„Ezt meg kell állítani, mert nagyon nagy a veszély”

A medvék túl nagy számára figyelmeztetett egy nappal korábban Nicusor Halici, a szomszédos Vrancea megye prefektusa is, miután a nagyvadak a moldvai megyében is egyre több lakott településre járnak be. Rámutatott, hogy 

A VADÁSZTÁRSASÁGOK BECSLÉSE SZERINT A KELET-ROMÁNIAI MEGYÉBEN TÖBB MINT 500 NAGYVAD VAN, AMI ÖTSZÖRÖSE AZ OPTIMÁLIS EGYEDSZÁMNAK.

Ráduly István több találkozót is tartott a térség polgármestereivel, miután az elmúlt hétvégén a medvék több alkalommal is háztartásokba törtek be és kárt okoztak Soveja községben.

„Ezt meg kell állítani, mert nagyon nagy a veszély” – idézte az Agerpres állami hírügynökség a prefektust, aki felkérte a polgármestereket, hogy szerződjenek le a vadásztársaságokkal, hogy legyen kinek beavatkoznia medvetámadás esetén.

Hargita megyében is több településről jelezték medvék jelenlétét a napokban, pénteken Csíksomlyó térségéből telepítettek át egy nagyvadat, nehogy a zarándokokra támadjon. Romániában az állomány legutóbbi felmérése szerint 7500–8000 között lehet a vadon élő barna medvék száma, ezért a hatóságok idén 426 védett állat kilövésére adnának engedélyt, ami háromszorosa a tavalyi kvótának.

agrotrend.hu / Index

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook