Hírek

Egyre célzottabb adóellenőrzésekre képes az adóhivatal

Mesterséges intelligenciát is hasznosító, automatizált folyamataival és a nemzetközi forrásokkal kiegészített adatbázisával egyre célzottabb ellenőrzésekre képes a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – hívta fel a figyelmet az EY a közleményében.

Létrehozva:

|

A nemzetközi tanácsadó cég emlékeztet arra, hogy az adóhatóság 2023-as ellenőrzési terve szerint az idén kiemelt figyelmet fordít többek között az elektronikus kereskedelemre, az étrendkiegészítőkkel, tüzelőanyagokkal és klímaberendezésekkel foglalkozó vállalkozásokra.


Fotó: Dmitriy / Pixabay

Átfogó ellenőrzésre számíthatnak a webshopok, az élelmiszeripari forgalmazók és az építőipari vállalkozások, de a marketing-, a reklám-, a médiaszolgáltató, valamint a filmgyártó cégek is – jelezték.

A Magyarországon forgalomba helyezett új gépjárművek adóeljárásait továbbra is szigorúan figyeli a hatóság – tették hozzá.

Kiemelt helyen szerepel a jogszerű foglalkoztatás ellenőrzése elsősorban a vagyonvédelmi és építőipari vállalatok és a munkaerő-kölcsönzéssel, illetve a takarítással foglalkozó társaságok számíthatnak vizsgálatra.

Az EY rámutat: iparágtól függetlenül az adóhatóság vizsgálhatja az adókedvezmények és a transzferárazási gyakorlatok, valamint az adó-visszaigénylések jogszerűségét is.

A NAV akár biztosítási intézkedés hatálya alá is veheti az "adókijátszásban" érintett vállalkozás vagyonát az eljárás lezárásig – idézték a közleményben Bajusz Dánielt, az EY adóperes ügyvédjét.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook