Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Drága szórakozás lesz a horgászat jövőre

Mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk a horgászoknak, miután markáns áremelésekről határozott a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) választmánya. Jövőre több ezer forinttal is emelkedhetnek a halfogás éves engedélyköltségei. A somogyi horgászegyesületek az országos árnövekedéstől nem terveznek magasabb emelést.

A MOHOSZ szerződött partnereinek számítanak, ezért követniük kell az országos útmutatást, hangsúlyozta az országos döntés után Séta István, a Gyertyánosi Sporthorgász Egyesület titkára. Az ajánlott harmincszázalékos áremelkedést ezért előbb-utóbb nekik is meg kell lépniük, de a kötelezőn túl nem emelnek majd az áraikon.
hal peca horgász


Fotó: Lang Róbert

A hal ára probléma, mert a tavalyi kilónkénti 700 forintos telepítési ár most 1300-1500 forintot tesz ki, ezért ha ezt az árnövekedést nem követik, akkor veszteségessé válna a horgászegyesületek fenntartása, és nem tudnák kigazdálkodni a működésüket. November végén tartanak közgyűlést, ahol megszabják majd az árakat. Előreláthatóan 10 ezer forinttal nő majd az éves területi engedély díja, ami eddig 45 ezer forint volt, és 55 ezer lesz a végösszeg.

A MOHOSZ által kijelölt mindenki által kötelezően befizetendő, egyesületi tagságtól független díjak, vagyis az állami horgászjegy, a fogási napló és az ún. Egységes Szövetségi Hozzájárulás együttes ára 74,6 százalékkal emelkedik. Ez az alapcsomag idén 6300 forintba került, jövőre viszont 11 ezer forint lesz az ára. Az összevont területi jegyek ára is nőtt: a felnőtt éves általános országos területi jegy 79 ezerről 98 ezerre drágul, a versenyzői országos jegy 31 ezerről 38 ezerre drágul. Az éves dunai jegy 52 ezer helyett 64 ezer forintba kerül, a tiszai 57 ezerről 69 ezer forintra drágul.

A magyar halgazdálkodást az infláció mellett az évszázad aszálya is nagyon súlyosan érintette, állítják a horgászok. Az eredményes haltermeléshez takarmány, a vízellátáshoz energia, a szállításhoz üzemanyag és az egész, jellemzően időigényes, hároméves termelési folyamathoz emellett jelentős élő munka is szükséges. A legtöbbet telepített halfajta, a ponty őszi beszerzési közép­ára egy év alatt több mint hetven százalékkal emelkedett.

 
Százhatvanezer forint bírság négy balatoni pontyért

Megszületett a 2022-es esztendő eddigi legsúlyosabb ítélete, amelyet egy szabálytalan balatoni horgász ellen hoztak. Az erről szóló határozatot a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapjára töltötték fel. A hatóság 160 ezer forint halvédelmi bírsággal, valamint 6 hónapos horgászattól való eltiltással büntetett egy budapesti férfit, aki szeptember végén a Balatonon horgászott, és megtartott négy pontyot, amelyeket nem vezette be a fogási naplójába. Az idei második legmagasabb bírsággal egy lengyeltóti férfit sújtottak, mert a Keleti-Bozót-csatornán eltiltás alatt, engedély nélkül pecázott. Neki 112 ezer 500 forintos halvédelmi bírság, valamint 18 hónapos horgászattól való eltiltás volt a büntetése. Tavaly 354 ezer forintos bírság és 28 hónapos eltiltás volt a rekord, ezt egy balatonmáriafürdői férfi kapta, amiért lakhelye közelében engedély nélkül, eltiltási időszakban, egy időben három horgászbottal horgászott, melyek közül két botot „behúzott”.

agrotrend.hu / Sonline, Kovács Gábor

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés