Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Csippel jelölt óriáspontyokat telepítettek a Szelidi-tóba

Az idei első Szelidi-tavi horgászverseny előtt, múlt hónap végén összesen 380 kilogramm, darabonként 5-10 kilós, csippel megjelölt pontyot telepítettek hazánk ötödik legnagyobb tavába.

A dunapataji haltelepítés különlegessége, hogy a 80 hektár vízfelületű, 150–200 méter széles, átlagosan három-négy méter mély természetes tóba először kerültek olyan halak, amelyeket azonosításra alkalmas csippel, nyomkövetővel láttak el. A telepítéssel egy időben beszerzett csipolvasónak köszönhetően az egyes példányok jól nyomon követhetők lesznek a jövőben. Arra azért ügyelni kell a horgászoknak, hogy a kifogott öt kiló feletti pontyokat eddig is azonnal, a legkíméletesebb módon kellett visszaengedni a tóba, és ez a szabály idén sem változott.


5-10 kilós halakat telepítettek a tóba. Fotó: BAON / Zsiga Ferenc

Amint azt a telepítés helyszínén, a homokos strandnál megtudtuk, a nagy testű halak telepítése és csippel való jelölése a horgászversenyeket szervező Györgye László ötlete és kezdeményezése. A hatalmas pontyokat és a csipeket a horgászverseny bevételéből vásárolták. A mintegy négy mázsa összsúlyú, csippel azonosítható és követhető méretes példányok a helyi horgászati szabály szerint csak eszmei értéket képviselnek, viszont kifogásukkor kivételes horgászélményt nyújthatnak.

A csipolvasót a Dunapataji Horgász Egyesület vásárolta, Csókás András elnök magánemberként is támogatta a pontyok telepítését, csippelését, és a dokumentációt is ő végezte.

Györgye László elmondta: a most telepített óriás példányok minden bizonnyal a horgászversenyek eredményességének felső súlyhatárát is jelentősen kitolják, egy-egy hatalmas ponty partra emelése tovább öregbíti a Szelidi-tó sporthorgászati hírnevét.

A tóba április 16-ig telepített halak súlya eléri majd a 100 mázsát, tehát az idei horgászszezon a halak mennyiségét tekintve már a tavaszi hónapokban sikeres lehet. Az első nagy próbatétel április 23-án, vasárnap lesz, a Dunapataji Horgász Egyesület 8 órától 11.30-ig rendezi meg a hagyományos, a természet ébredéséhez kötött horgászversenyét.

agrotrend.hu / BAON, Zsiga Ferenc

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés