Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Bőven lesz elég jó minőségű hazai dinnye a boltokban

A FruitVeB szerkesztősége Sándor Lászlót, a BASF és a Nunhems szaktanácsadóját kérdezte az idei dinnyeszezon várható alakulásáról.

Időjárási viszonyok

Az utóbbi hetek extrém napos és meleg időjárást hoztak, a legutóbbi 10 nap pedig már kifejezetten forró volt, az optimálisnál is magasabb csúcshőmérsékletekkel. Az Alföld déli részén már légköri aszályba hajló körülmények alakultak ki, de a Dunántúlon közel optimálisak maradtak az időjárási viszonyok, rengeteg napsütéssel és kevés csapadékkal, az ország nyugati felében nem alakult ki aszályhelyzet. A meleg előre hozta a dinnye érését, lerövidítette a tenyészidőt, jó cukortartalmat és színt eredményez a magyar dinnyénél, de sajnos némileg csökkenti is a várható hozamokat.


Fotó: Pixabay

Várható termésmennyiség

Az átlagostól némileg elmaradó termésátlagok várhatók, és a magyarországi termőterület is csökkent: jelenleg körülbelül 2600 hektár görögdinnyével és 400 hektár sárgadinnyével lehet számolni, azaz a teljes termőterület nagyságrendileg 3000 hektár környékén alakul az idén (a korábbi cikkünkben még ennél valamivel nagyobb termőterület szerepelt, de a Kelet-Magyarországi helyrevetések végül elmaradtak a várttól). Ugyanakkor a helyrevetéses, eleve alacsonyabb termésátlagot eredményező, extenzív területekből lett kevesebb, vagyis az intenzív, komoly hozamokat eredményező területek termelésben maradtak.

Ezek a körülmények azt eredményezik, hogy az idei termés 120-130 ezer tonna körül alakul, de ha az aszály folytatódik, akkor várhatóan inkább a 120 ezer tonnához lesz közelebb.

Mikor lesz magyar dinnye a boltokban?

A hazai szezon a múlt hét elején kezdődött el, de péntektől már nagyüzemben folytak a szedések, ami azt jelenti, hogy a nagyobb, kamionos tételek a hét elejétől kezdtek megjelenni az áruházláncokban. A termés elegendő lesz ahhoz, hogy az áruházláncok ellátottsága biztosítva legyen, vagyis idén is döntő részben magyar dinnyét vásárolhatunk az üzletekben, áruhiánytól nem kell tartani. Egyrészt tehát lesz magyar dinnye a boltokban, másrészt a rengeteg napsütésnek köszönhetően a minősége is kiválónak ígérkezik.

Importnyomás tapasztalható ugyan a magyar piacon, mivel minden mediterrán országban és a környéken is (Makedóniában, Szerbiában, Albániában stb.) megindultak a szabadföldi szedések, ráadásul ezekben az országokban is túlnyomórészt meleg időjárás uralkodott, de dömpingről egyelőre nem érkeztek jelentések. A termesztési költségek emelkedése miatt ugyanakkor az európai dinnyetermő terület további csökkenése várható.

Exportlehetőségeink továbbra is adottak, elsődleges célpontjaink Szlovákia, Csehország és Lengyelország, mivel földrajzi fekvésünk miatt ezekbe az országokba jóval olcsóbban, alacsonyabb szállítási költségekkel tudunk szállítani.

Nem magyar sajátosság, hanem egész Európára jellemző folyamat az idén, hogy a termelők költségei 30-35%-kal megemelkedtek, ezáltal a fogyasztói áraknak is óhatatlanul növekedniük kell. Sajnos több országból származó tapasztalat, hogy a fogyasztói árak emelkedéséből a termelők kevéssé részesülnek, pedig a műtrágyák, a fólia és az üzemanyagárak növekedése őket sújtja leginkább.

agrotrend.hu / FruitVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés