Hírek

Az új megoldások kifejlesztése az ipari és kutatóhelyi együttműködésekre építve lehet eredményes

Magyarország fogja össze az agrár- és élelmiszertechnológiai innováció meghatározó nemzetközi szereplőit annak érdekében, hogy új projektek induljanak a régióban.

Létrehozva:

|

Budapesten találkoznak a robotika, a gyártástechnológia élelmiszeripari alkalmazási területei, az élelmiszerbiztonsági elemzési módszerek és a nagy adatbázisok kezelésének megoldásait kutató-fejlesztő vállalkozások, egyetemek, kutatóhelyek képviselői.

Monszpart Zsolt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese az – Európai Bizottság közreműködésével szervezett – esemény nyitóelőadásában kiemelte: az élelmiszertechnológia területén az új megoldások kifejlesztése az ipari és kutatóhelyi együttműködésekre építve lehet eredményes.

A hivatal szerdai közleménye szerint Monszpart Zsolt elmondta, hogy a 2014 óta meghirdetett tematikus nemzeti kutatás-fejlesztési programokban mintegy 25 milliárd forint fordítható az élelmiszertechnológiai programokra. Kaposváron 4,2 milliárd forint támogatással fenntartható mezőgazdasági technológiákat fejlesztő felsőoktatási és ipari együttműködési központ jött létre – közölte. A 2015 óta magyar forrásból és az uniós strukturális alapokból támogatott innovációs projektek közel negyede, mintegy 93 milliárd forinttal támogatja az egészséges és helyi élelmiszerek előállítását, az agrárinnovációt.

Hozzátette, a magyar vállalkozások és kutatóhelyek nemzetközi kapcsolatainak erősítése is szükséges. Kifejtette, az élelmiszerbiztonság és a fenntartható mezőgazdaság fejlesztésére több mint 5 milliárd forint támogatást nyertek el a magyar kutatóhelyek és vállalkozások uniós versenyben, az Európai Bizottság Horizont 2020 programjának pályázatain, többnyire nemzetközi konzorciumokhoz csatlakozva.

Sebők András élelmiszeripari innovációs szakértő, a rendezvény szakmai vezetője elmondta, a konferencia újabb projektek indítását alapozhatja meg egyebek mellett a feldolgozási folyamatok működésének javításáról, az energia, víz, anyag, munkaerő hatékony felhasználásáról és a veszteségek csökkentését elősegítő megoldások fejlesztéséről szóló előadásokkal és workshopokkal.

A kétnapos rendezvényen 13 ország 130 magyar és nemzetközi szakembere vesz részt. Az eseményt az NKFIH közreműködésével a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. és a Szlovén Kereskedelmi és Ipari Kamara – Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vállalatok Kamarája szervezte az Európai Bizottság Regionális és Városfejlesztési Főigazgatóságának támogatásával – olvasható a hivatal közleményében.

agrotrend.hu / nkfih.gov.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook