Site icon Agrotrend

Öt EU csatlakozás előtt álló ország élelmiszerbiztonsági helyzetét értékelték

Albánia, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia és Törökország szakemberei megfigyelőként vesznek részt az EFSA kommunikációs szakértői hálózatában, amely során hasznos információt és ismeretet osztanak meg az élelmiszer- és takarmánybiztonságról. Ennek köszönhetően megjelentek az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos tudatosság és információforrásokba vetett bizalommal kapcsolatos felmérések eredményei.


fotó: pixabay

Amíg az Európai Unióban (EU28) a legnagyobb aggodalmat a húsokban vagy tejtermékekben található antibiotikumok, hormon- vagy szteroidmaradványok (44%), a halakban, húsokban vagy tejtermékekben előforduló környezetszennyező anyagok (37%), a növényvédőszer-maradványok (39%) és az élelmiszeripari adalékanyagok (36%) váltják ki, addig Albániában a genomszerkesztés (41%) (EU28 átlag 4%), Montenegróban (26%) és Észak-Macedóniában (38%) a baktériumok okozta élelmiszer-mérgezés (26%) (EU28 átlag 30%), Szerbiában a génmódosított összetevők (46%) (EU28 átlag 27%), Törökországban pedig az élelmiszerekkel érintkező anyagokból migráló komponensek (34%) (EU28 átlag 16%).

Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos információforrások tekintetében a tagállamok fogyasztói a tudósokban (82%), a fogyasztói érdekképviseleti szervekben (79%) és a gazdálkodókban (69%) bíznak leginkább. Albániában a lista élén az EU intézményei (79%) (EU28 átlag 58%), Montenegróban (68%), Észak-Macedóniában (66%) és Szerbiában (81%) a tudósok, míg Törökországban a gazdálkodók (84%) állnak.

További részleteket az EFSA oldalán olvashat.

agrotrend.hu / NAK

Exit mobile version