Hírek

Az exportértékesítés miatt lőttek ki az ipari árak

Az ipari termelői árak októberben 5,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.

Létrehozva:

|

Az előző hónapban 3,6 százalékos növekedést mért a statisztikai hivatal az előző évhez képest – írja a Világgazdaság. Az áremelkedés ütemét a forintárfolyam gyengülése és a nyersanyagok, alapanyagok gyors drágulása határozta meg.

Az exportértékesítés 7,3 százalékkal nőttek, míg a belföldi eladásoknál 1 százalékkal kellett többet fizetni. A kiviteli árakat elsősorban a feldolgozóipar húzta.

Fotó: Shutterstock

Ágazatok szerint a legnagyobb mértékben a beruházási javakért kellett többet fizetni, a szektor árai 5,7 százalékkal nőttek, a fogyasztási cikkek ipari árak 4,4 százalékkal voltak magasabbak, míg az energiaszektorban 1 százalékkal olcsóbban értékesítettek.

Az év első kilenc hónapjában 3,6 százalékkal voltak magasabbak az ipari árak, mint 2019 január-szeptemberben, az exportértékesítésben 5,2 százalékkal, a belföldi eladásoknál 0,6 százalékkal emelkedtek az árak.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook