Hírek

Az élelmiszerekkel kapcsolatos figyelmeztetések száma egyre növekszik

Jelentősen növekszik az élelmiszerekkel kapcsolatos hivatalos figyelmeztetések száma: Több higiéniai probléma van, vagy egyszerűen csak nagyobb az átláthatóság? A Foodwatch szerint a jogsértések száma egyre növekszik…

Létrehozva:

|

A Német Szövetségi Fogyasztóvédelmi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal egyre gyakrabban figyelmeztet szennyezett élelmiszerekre. A Funke médiacsoport jelentése szerint 2019. november végére már 183 figyelmeztetés volt. 2017-ben 161, 2015-ben pedig 100 olyan termék volt, amellyel szemben figyelmeztetés lépett életbe – írja a topagrar.com.

fotó: pixabay.com

51 figyelmeztetéssel a hús, a vad, a baromfi és a kolbász a leggyakrabban figyelmeztetést kapó élelmiszerek – folytatja a Hivatal. Ezt követte a 27 tejtermékekre vonatkozó figyelmeztetés, 17 rendellenesség a gabonafélék és a pékáruk esetében, 10 pedig harapnivalókkal és halakkal szemben.

A legtöbb élelmiszer esetében mikrobiológiai szennyeződést kifogásoltak. Általában kórokozó mikroorganizmusokról, baktériumokról vagy gombákról van szó, amelyek betegségeket okozhatnak.

A figyelmeztetések következő leggyakoribb okaként az "idegen tárgyak" szerepelnek. 60 esetben többek között üveg-, fém- vagy műanyag darabokat találtak a termékekben.

Foodwatch: "Az élelmiszerekkel kapcsolatos figyelmeztető portál sikertelen"

A Foodwatch fogyasztóvédelmi szervezet a hatóságok kudarcáról beszél, és Németország közel 400 hatóságára vonatkozó adatvizsgálatainak eredményeit sajtótájékoztatón teszi közzé.

A közelmúltban többek között három elégtelen figyelmeztetés történt az élelmiszerek visszahívásáról. A folyamat során a hatóságok Listeria baktériumot tartalmazó élelmiszereket találtak, amelyek súlyos vagy szélsőséges esetben halálos betegségeket okozhatnak.

Ennek ellenére a kritika szerint a fogyasztókat egyáltalán nem, vagy csak rosszul tájékoztatták a lebensmittelwarnung.de hivatalos hatósági portálon.

Az Foodwatch felszólította Julia Klöckner szövetségi mezőgazdasági, élelmezésügyi és fogyasztóvédelmi minisztert, hogy minél előbb terjesszen elő egy koncepciót arról, hogy az online portál miként válhat megbízható információforrássá az egészségügyi szempontból fontos összes élelmiszerrel kapcsolatos figyelmeztetés esetén.

"A weboldal az eddigi formájában eredménytelen. A fogyasztók nem számíthatnak arra, hogy a központi platformon keresztül megbízható tájékoztatást kapnak a fontos figyelmeztetésekről”- hangzott Martin Rücker, a Foodwatch ügyvezető igazgató bírálata.

Alsó-Szászország Fogyasztóvédelmi Minisztériuma és Leer járás esetében azt is felrótta, hogy nem tartották be a fogyasztói figyelmeztetésekkel kapcsolatos előírásokat, ezáltal súlyos betegségek fellépését is okozhatják.

agrotrend.hu / topagrar.com

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook