Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Áttörés: csodát tett a rákos emberi sejtekkel a mesterséges RNS és DNS

Más módszert akartak, mint a rákbetegség elleni mostani kezelések.

A Tokiói Egyetem kutatói egy génszerkesztésre használt módszert alkalmaztak a rákos sejtek elleni küzdelemben. A laboratóriumi kísérletek során mesterséges DNS-sel céloztak meg emberi méhnyakrákos, mellrákos sejteket, valamint egerek melanómás sejtjeit. Az eredmény sikerrel zárult: a beteg sejteket elpusztították – írta a SciTechDaily alapján az Egészségkalauz.

Fotó: pixabay.com

A kísérletben kémiai úton szintetizált, az eddigiekhez eltérő módon, hajtűszerűen hajlított alakú dezoxiribonukleinsavat juttattak a rákos sejtekbe, ahol azok mikro-RNS-molekulákhoz (amiket a rákos sejtek túltermelnek) kapcsolódtak. A mikro-RNS-hez kapcsolódó DNS olyan hosszú molekulaláncokká alakult, amely kiváltotta az immunrendszer válaszát, aminek hatására a tumor növekedése leállt, és a szervezet fel tudott lépni a tumorral szemben.

Ez azért jelent áttörést, mert az eddig használt gyógyszerek nem tudnak különbséget tenni az egészséges és rákos sejtek között, így az immunrendszer a hatásukra mindkettőt pusztította. A hajtűalakú, mesterséges DNS azonban szelektív hatást váltott ki.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés