Hírek

Állami támogatással maradnak talpon a termelőszövetkezetek

Fehéroroszországban a mezőgazdaság minden évben legalább 750 millió dolláros állami támogatást kap. Ez több, mint a fehérorosz hadsereg, rendőrség, egészségügy és az oktatás együttes költségvetése a Polskie Radio szerint. A belorusz mezőgazdaság két lábon áll: még mindig vannak termelőszövetkezetek, de létrejöttek már úgynevezett mezőgazdasági vállalkozások is.

Létrehozva:

|

A termelőszövetkezetek még mindig a Szovjetunióban létrehozott kolhozok és Fehéroroszország az egyetlen ország a világon, amely megőrizte ezt a rendszert. A Belarusdigest szerint azonban az ilyen kollektív gazdaságok több mint 60 százaléka nem nyereséges, vagyis nem maradnának talpon állami támogatás nélkül. A lap úgy tudja, hogy két éve a termelőszövetkezetek hektáronként 110 dolláros támogatást kaptak, míg a magángazdálkodók csak 28 dollárt.

Képzelhetjük, milyen összegek mehetnek el a hatékonyságban nem érdekelt szövetkezetek fenntartására, ha a fehérorosz kormány még mindig „szovjetesen” gondolkodik, vagyis: minél nagyobb, annál jobb. Így tehát egy kollektív gazdaság Fehéroroszországban átlagosan mintegy 22 ezer hektáros.

Fehéroroszország egyike a világ 10 legnagyobb vajtermelő országának, ami valószínű a magas állami támogatásnak köszönhető…

A fizetések azonban korántsem magasak. Egy reggeltől estig a tehenészetben dolgozó fejőnő például havi 60 dollárt kap, de a legmagasabb képzettségű szakembereknek is meg kell elégedniük 350 dollárral. Nem is csoda, hogy már csak a vidéki lakosság negyede dolgozik a mezőgazdaságban a tíz évvel ezelőtti 30 százalék helyett. A különbség mintegy 620 ezer ember, aki másutt keresett munkát. Míg azok, akik maradtak, általában képzettség hiányában vagy az alkoholizmus miatt nem tudtak máshol elhelyezkedni.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook