Hírek

AGROmashEXPO, AgrárgépShow 2020 Termékfejlesztési díj pályázat díjazottjai

Lezárult a 2020. évi AGROmashEXPO, AgrárgépShow Termékfejlesztési díj pályázatainak bírálata. Az idei évben is Hazai és Nemzetközi díjakra lehetett nevezni, gépesítés, input / szolgáltatás és digitalizáció kategóriákban.

Létrehozva:

|

Örömmel számolhatunk be róla, hogy a 36 pályázó cég közül13-an, Hazai díjra pályáztak, 8-an a Digitalizáció kategóriájában – írja a Hungexpo.

A pályázatok értékelése két fordulóban történt: elsõ körben a www.termekfejlesztesidij.hu oldalonegy-egy pályamûvet 3 bíráló minõsített. A végsõ döntés már Budapesten, a zsûritagok személyes részvételével megtartott, széleskörû szakmai vitákat sem nélkülözõ fórumon született meg.

A zsûri tapasztalt, a mezõgazdaságot és a technológiákat jól ismerõ szakemberekbõl áll; akik gyakorló gazdálkodók, kisebb és nagyobb gazdaságok vezetõi, tulajdonosai, felsõoktatási intézmények elismert oktatói, irányítói, szakmai szervezetek, mint a GOSZ, MEGOSZ, NAIK, NAK tagjai, szakújságírók, mûszaki szaktekintélyek.

Döntésük alapján 3 pályázó nyert nagydíjat, 9 résztvevõ különdíjat kapott és 18-an prémium oklevélben részesültek. Gratulálunk a helyezést elért pályázóknak és köszönjük minden indulónak a megmérettetést!

NAGYDÍJ

Hazai Termékfejlesztési díj – Digitalizáció kategóriában

BPW Hungária Kft. – BPW AGRO Hub – dinamikus tömegbecslõ rendszer

Teljes átláthatóság a BPW AGRO Hub mérlegelõ rendszerrel történõ szállítás, rakodás, szórás, etetés és mérlegelés során.

•Futómûre szerelt digitális mérlegelõ rendszer a mezõgazdaság számára.

•A rendszer precíz mérlegelést végez, még akkor is, ha a jármûvel nehéz terepviszonyok között közlekednek.

•Sokoldalú alkalmazási lehetõségek – a szóróeszköztõl a takarmánykeverõ kocsiig bezárólag.

A beszállítók és a gazdálkodók mostantól folyamatosan nyomon követhetik a pótkocsik összsúlyát és hasznos terhelését – akár menet közbeni is: A futómûre szerelt AGRO Hub mérõrendszer, amelyet a BPW az AGROmashEXPO kiállításon (A csarnok, 110A stand) mutat be, méri a szóróeszközök, valamint a töltõ- és takarmánykeverõ kocsik terhelését.

Ennek a rendszernek a használatával a szállítást végzõ pótkocsik megtakaríthatják a hídmérleghez és a rakodóudvari mérleghez vezetõ utat. A rendszer által mért adatok ISOBUS terminálon, vagy – Bluetooth kapcsolattal – telefonos applikáción keresztül elérhetõk.

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

AXIÁL Kft. – Hatodik generációs Fendt 900 Vario, traktor széria

Az Agritechnika kiállításon bemutatott és az év traktorává választott Fendt 900 Vario széria immár Magyarországon is elérhetõ.

A gyár bízik e traktor megbízhatóságában és sikerében nem csak a beépített alacsony fordulatszámon üzemelõ MAN motor és a korábban Agritechnica ezüstérmes – és a Fendt 1000-es szériában kitûnõen vizsgázó – VarioDrive hajtáslánc miatt, hanem olyan gyári opciók miatt is mint a talajtaposást csökkentõ VarioGrip abroncsnyomás szabályzó rendszer vagy az irodával szinte on-line „kommunikáló” FendtConnect rendszer miatt is.

A gyár eme magabiztosságát jelzi, hogy akár 8 év/8000 üzemóra kiterjesztett garanciát is kínál e szériához, ha arra az üzemeltetõ igényt tart. Akinek mindez nem lenne elég az választhat a vezetõfülkébe 4.1hangrendszertmélynyomókkal vagy kézmosó tartályt ill. szerszámosláda tartót.

Az automata kormányzás immár alapfelszereltségnek számít e szériánál, de e rendszer is bõvíthetõ AutoTI-nel, SectionControllal, VRC-vel, kontur asszisztenssel.

KITE Zrt. – John Deere 8R sorozatú traktorok

A John Deere 8R-es traktorcsalád megjelenése óta az egyik legsikeresebb szántóföldi traktor a magyar piacon. Az új portfólióban 280-410 LE közötti névleges teljesítménnyel rendelkezõ modellek érhetõk el. Mindegyik típus az IPM-nek köszönhetõen terheléstõl függõen extra LE-vel rendelkezik. Típustól függõen Powershift, e23, AUTOPWR váltóval érhetõk el a modellek.

A megújult fülke, a perforált bõrülés masszás funkcióval, oldal- és combtámasszal, pneumatikus deréktámasszal, ülésfûtéssel még nagyobb kényelmet biztosít a kezelõnek. Az erõgépek kimagasló ereje egyszerûen és könnyen kezelhetõ az új CommandPRO vezérlõkarral, amelyen 11 programozható nyomógomb található.

A különbözõ innovatív funkcióknak és alkalmazásoknak /automata kormányzás, automata táblavégi forduló ExpertAlert meghibásodás-elõrejelzés, JDLink távfelügyeleti rendszer, +-2 cm jelpontosság, traktor-munkagép automatizálás/ köszönhetõen a traktor kimagasló hozzáadott értékekkel járul hozzá a precíziós gazdálkodáshoz.

Az új traktorok 2020-tól elõrendelhetõek Magyarország egyetlen hivatalos új John Deere gépforgalmazójától, a KITE Zrt.-tõl.

Különdíj

Hazai Termékfejlesztési díj – Digitalizáció kategóriában

Metripond-M93 Kft. – METRI-SELF93 hídmérleg automatizáló rendszer

2018-ban fontosnak láttuk, hogy a munkaerõ hiányos piaci helyzetre való tekintettel megoldást fejlesszünk ki ügyfeleink, leendõ ügyfeleink számára. A megoldást az automata, kezelõ nélküli mérlegelésben láttuk.

Az elkészült fejlesztésnek köszönhetõen a METRI-SELF93 hídmérleg automatizáló rendszerrel a kamionok, tehergépjármûvek mérlegelése kezelõ személyzet nélkül elvégezhetõ, ezáltal éves szinten több millió forint bérköltség megtakarítható. A másik nagy elõnye a rendszernek, hogy lehetõvé teszi a bérmérési szolgáltatást, amely által bevételt és profitot lehet realizálni. A rendszer meglévõ hídmérlegekhez is telepíthetõ és teljes mértékben az ügyfél igényeihez igazítható.

A mérlegre való felhajtást és a mérés végén a lehajtást sorompó szabályozza. A mérlegen való megfelelõ megállást helyzetérzékelõ infrák által vezérelt visszajelzõ lámpa biztosítja, mely jelez, ha elõre vagy hátra kell gurulnia a szerelvénynek a helyes mérlegeléshez. A rendszámokat a rendszámfelismerõ kamerák automatikusan olvassák be.

Az általunk fejlesztett rendszer teljesen egyedülálló a piacon és nagyban segíti a mérleg biztonságos és gazdaságos üzemeltetését.

Hazai Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

Farmgép Kft. – KERTITOX PreBIKE – Permetezõgép növényvédelmi kísérletekhez

A biológiai hatékonysági kísérletek megbízhatóságának és összehasonlíthatóságának alapja a nagymértékû precizitás a kísérlet végrehajtásának egésze során. Ezen precizitás elengedhetetlen feltétele, hogy a vizsgált készítmény optimális mennyiségben, a lehetõ legjobb eloszlásban, a megfelelõ helyre és megfelelõ idõben kerüljön.

A kísérletek beállítása során mindezt az üzemi méreteknél jóval kisebb területen 1,5 – 3,0 méter szélességû, 8-10 m hosszúságú kisparcellákon kell megvalósítanunk. A kísérleti eredmények értékelése, és a kapott eredmények értelemzése miatt különösen nagy hangsúlyt kapott a kijuttatás reprodukálhatósága.

A gép a kísérleti készítmények kijuttatása során nagy mennyiségû adatot gyûjt (nyomás, kijuttatott mennyiség, haladási sebesség, folyamatos pozíció… stb.) a lehetõ legrészletesebb térbeli és idõbeli felbontásban, amely nagy segítség a kísérleti eredmények utólagos értelmezésében, és hatékonyan támogatja az ide vonatkozó minõségirányítási rendszereket is.

Fliegl Abda Kft. – Fliegl ULW 40 Vario hevederes átrakókocsi

A Fliegl gumihevederes ULW 40 VARIO átrakókocsija ideális szállítóeszköz a gazdaságos és talajkímélõ betakarításhoz.

Az elveszett idõ nagy része állásidõ, a megtelt kombájn miatt. VARIO átrakókocsi segítségével sikerült optimalizálni a betakarítási rendszert és jobban kihasználni a kombájnt. A betakarítás hatékonyságát 30%-kal növeli az átrakókocsi használata.

A talajnyomás további csökkentése érdekében, a Fliegl most egy gumihevederes változatot kínál. Az egyedülálló kialakításnak köszönhetõen, 24 kiegyenlítõ görgõvel, a lehetõ legjobb talajkövetést nyújtja. 800 mm a hevederszélesség, magassága 1 050 mm, hossza 3 800 mm, ez pozitív hatással van a talaj szerkezetére. Ez a konstrukció jelentõsen növeli a felfekvõ felületet és ezzel egyidejûleg csökkenti az üzemanyag fogyasztást, mivel alacsonyabb gördülési ellenállást eredményez. A beépített nagy pontosságú mérõ rendszer lejtõs területen is digitális információt nyújt a kocsi terhelésérõl, üzemállapotáról.

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

AXIÁL Kft. – CLAAS APS SYNFLOW WALKER cséplõszerkezet

Az APS SYNFLOW WALKER cséplõszerkezettel a LEXION 6000 és 5000 sorozatok új mércét állítanak a szalmarázóládás kombájnok cséplési és leválasztási teljesítménye terén.

A teljesen új cséplõszerkezet tartalmaz egy 450 milliméter átmérõjû gyorsítódobot, egy tíz verõléces, 755 milliméter átmérõjû cséplõdobot és egy 600 milliméter átmérõjû kiegészítõ leválasztódobot az utóverõ dob elõtt. A cséplõszerkezet szélessége a 6000-es modelleknél 1700 mm, az 5000-es modelleknél 1420 mm.

A nagyobb dobátmérõk kisebb átfogási szögeket eredményeznek, 132° a cséplõdobnál, illetve 116° a leválasztódobnál. Ez, a szinkronizált dobfordulatszámokkal együtt, egyenes vonalú, terményt kímélõ és üzemanyag-takarékos terményáramot tesz lehetõvé. A tényleges leválasztófelület 3,18, illetve 2,66 m2.

Minden terményfajtához és bármely betakarítási körülményhez történõ gyors alkalmazkodást az biztosítja, hogy a dobok alatti cséplõ- illetve leválasztó kosarakat párhuzamosan és hidraulikusan lehet a CEBIS-ben állítani. Túlterhelés elleni védelem védi a rendszert az eltömõdésektõl.

A cséplõkosár elõtt egy hatásnövelõ dörzslécet lehet a terményáramba behajtani. Ezzel a cséplés agresszivitását nagyon finoman szabályozhatjuk, például a toklászos árpa hatékony cséplésénél.

A dörzsléc, mint ahogy a cséplõszerkezet minden más paraméterének vezérlése is, a CEMOS AUTOMATIC-ba van integrálva. Oldalról a cséplõkosár is hozzáférhetõ, így a cseréje egyszerûen elvégezhetõ. A percenként 160 és 920 közötti dobfordulattal az APS SYNFLOW WALKER minden csépelhetõ terményhez alkalmas

AXIÁL Kft. – HorschRowControl elosztó torony- gabonavetõgépekhez

Mostantól elérhetõ a SectionControl elosztótorony RowControlsoronkénti elzárással az univerzális vetéstechnikai eszközökhöz, mint a Pronto vagy az Express család. Mostantól az átfedések és az ablakos vetés már a múlté.

Ezzel vetõmagot, mûtrágyát és mikrogranulátumot lehet megtakarítani.

A sávok pontosan, átfedések nélkül vethetõk, így magas állománysûrûség érhetõ el.

A sorelzárás minden sorban bekapcsolható, ezért a nyomtávolságok és -szélességek minden kombinációja alkalmazható.

A HORSCH RowControl elosztótorony a kifinomult vetõmag- és légáramának köszönhetõen képes az egyes sorokat elzárni anélkül, hogy a gép kereszt irányú súlyelosztását befolyásolná.

Fliegl Abda Kft. – Fliegl SKATE 2.0 csúszócsoroszlyás kijuttató

A három éve bevezetett Fliegl SKATE csúszócsoroszlyás hígtrágya kijuttató továbbfejlesztése a SKATE 2.0. Változások: munkahelyzetbe szétnyitási sebesség egyharmadával lerövidült.

Egyszerûbb munkaszélesség állítás. A SKATE 2.0-nál a munkagerenda mindkét végén 1,5 méter mechanikusan összehajtható. Nagyon könnyen változtathatjuk a munkaszélességet pl.: 15 m-rõl 12 m-re, illetve vissza.

Ez lehetõvé teszi a kétféle mûvelõút-szélességhez való gyors alkalmazkodást.

A SKATE 2.0-ba építhetõ a „Flex Flow”, ami a kijuttatandó mennyiség beállítását a csigás elosztó szabályozásával teszi lehetõvé. Két egymásra-egymásba helyezett csiga félvályú egymáshoz képest mozgatva a kifolyó keresztmetszet, ezáltal az átfolyó mennyiség megváltozik, nem a haladási sebességgel kell szabályozni a ha/m3 értéket. Minden táplálási rendszerhez jó (vákuumkompresszor, excentercsigás, centrifugálszivattyús). Vinaszhoz is alkalmas.

A Fliegl SKATE 2.0-val fordulóknál a csúszócsoroszlyák kiemelési magassága beállítható és elmenthetõ, idõt takarítva meg.

Magtár Kft. – STEYR 4130 EXPERT CVT traktor

Az új STEYR arculatnak megfelelõ külsejével az Expert CVT azokat a felhasználókat célozza meg, akiknek kompakt méretben van szüksége nagy teljesítményre és kimagasló kényelemre.

Az immár STAGE V emissziós normát teljesítõ kipufogógáz kezelõ rendszer minden komponense egyetlen egységbe építve került motorháztetõ alá, kompakt megjelenést kölcsönözve.

A STEYR immár a 100 LE-s kategóriában is elérhetõvé tette az 1999-ben bemutatott CVT hajtómûvet. A hajtómû fokozatmentesen jutunk el a maximális 40 km/h sebességig, melyet csökkentett motorfordulaton teljesít a traktor, kiváló fogyasztási adatokat eredményezve.

Nagy igénybevétel esetén az S-ControlTM CVT hajtómû az S-TRONIC motor-hajtómû vezérlõ rendszer segítségével gyorsan megtalálja a megfelelõ áttételt a zavartalan teljesítmény átvitelhez és a maximális nyomatékhoz.

Új fejlesztésû elektronikus vezérlõ felel a teljes hajtómû üzemeltetéséért, mellyel nem csak a reakció lesz gyorsabb, de a motor hatékonysága is javul minden fordulatszámon.

A nagy méretû és tágas fülke négy-oszlopos tervezésû, mely a legjobb kezelõi környezetet biztosítja ebben a kategóriában. Újdonság ennél a szériánál az alacsonytetõs Panoráma fülke, mely nagy méretû tetõablakkal és vékony illesztõsínnel még jobb kilátást biztosít, mely különösen elõnyös homlokrakodós munkák során.

A nagyobb STEYR traktorokban is megtalálható Multicontroller kartámasz mellett kizárólag az Expert CVT számára elérhetõ a teljesen új fejlesztésû Multicontroller II kartámasz.

Az új kezelõ-központ programozható funkció gombjaival az Expert CVT kezelése az aktuális munkafolyamatoknak megfelelõen testre szabható.

Starcz Kft. -DAMMANN DT3500 H S5 DTPA 10036 DAS önjáró szántóföldi permetezõ

Starcz Kft. a Dammann GmbH magyarországi képviselõje adta be a pályázatot az újfejlesztésû Dammann DT3500 H S5 10.000 literes 36 m DAS kivitelû önjáró permetezõre.

Ezen fejlesztés elõdje 2005-ben aranyérmet nyert az Agritechnika kiállításon Hannoverben. Ez a továbbfejlesztett gép a mai környezetvédelmi és precíziós gazdálkodás kívánalmainak megfelel.

A motor Euro V kategóriájú, a gép EcoDrive rendszerrel ellátott, alacsony talajnyomással és nagy területteljesítménnyel tud dolgozni. A gép kezeléséhez elegendõ 1 fõ és a gép napi teljesítménye akár 360 Ha is lehet.

A gép alkalmas helyspecifikus kijuttatásra, GPS vezérelte fúvókánkénti szakaszolásra, és a kijuttatási térkép alapján való munkavégzésre. Ez a gépcsalád létezik 8.000-10.000-12.000 literes tartályméretben és maximum 42m-es szórókerettel.

A szórókeret szenzorokkal felszerelhetõ és egyidejûleg felméri és kijuttatja a szükséges mennyiségû differenciált tápanyagot.

A Damman gyár ezen gépe a 101. önjáró permetezõgépMagyarországon.

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Input/Szolgáltatás kategóriában

EurochemAgro Hungary Kft. – ENTEC – prémium stabilizált mûtrágyák

Okos megoldás a tápanyag-utánpótlásban – ENTEC®

Az EuroChem a globális piacvezetõ mûtrágyagyártó cégek egyike. A vállalatcsoport vertikuma igazán széles: tevékenysége a bányászattól a mûtrágyák gyártásáig, logisztikájáig és értékesítéséig terjed.

Az ENTEC®-mûtrágyák ammónium stabilizátort tartalmazó nitrogénes ásványi mûtrágyák. A készítmény lelassítja a nitrifikációt és a talajban „stabilizálja” a mûtrágya ammónium nitrogénjét. A stabilizált ammónium nitrogén kiegészítéseképpen, az ENTEC® minden esetben tartalmaz a növény tápanyagfelvételét gyorsító nitrát adagot is.

Az ENTEC®-mûtrágyák kénes-nitrogén mûtrágyák, illetve Nitrophos®/Nitrophos- ka® alapú komplex mûtrágyák formájában kaphatók.

Minden ENTEC®-termék kiváló minõségû granulátum, mely garantálja a problémamentes tárolást és a precíz kijuttatást.

Alkalmazása

Az egyedülálló ENTEC® mûtrágyák rugalmas, egy menetben történõ kijuttatást tesznek lehetõvé minden idõjárási körülmény alatt (nedves vagy száraz idõben egyaránt) fokozva a gazdálkodás hatékonyságát.

Prémium Oklevél

 • AgroTipp No. 1. Kft. – Mazotti C4 növénykímélõ rendszer, Mazotti MAF önjáró permetezõkhöz
 • Agrova Kft. – A talajbaktériumok kijuttatásának új dimenziója
 • Amazonen-Werke Kft. – Amazone AmaSelect Row sávos permetezési megoldás
 • Amazonen-Werke Kft. – Amazone Precea szemenként vetõgép
 • SmartControl automatikus maglesodró állítása
 • Axiál Kft. – Manitou MLT 733 115 LSU Easy Manager telemetriai rendszerrel
 • Dorker Kft. – Hardi Navigator 4200/24 "i" version
 • Farkas Szerviztechnika Kft. – Farkas Tank System tankolóautomata
 • Güttler Kft. – Güttler ZinkenSaat vetõegység
 • Infracont Mûszeripari Kft. – Infracont XGrain infravörös gabonaelemzõ mûszer
 • Karintia Kft. – Szuperkorai szójafajták
 • Karintia Kft. – Maurizio búza
 • KITE Zrt. – Sotrafilm Biolebomló talajtakaró fólia
 • KÜHNE Mg-i Gépgyár Zrt. – U profilos elmunkáló berendezés KÜHNE nehéztárcsákhoz, Típusjel: KNU
 • McHale Hungária Kft. – McHaleV6750 körbálázó
 • Megazet Kft. – Fella Ramos FQ 3670 frontkasza
 • Navik Alfa Kft. – Carraro Compact VLB (Vigneto Largo Basso) keskeny nyomtávú taktor
 • RS. Ker. és Szolg. Bt. – Szemestermény-szárítók vízelvonási folyamat elemzése, minõsítése
 • Walterscheid GmbH – Walterscheid központi zsírzórendszer

 

agrotrend.hu / Hungexpo

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook