Hírek

A tradíciók ápolása összekapcsolja a fiatalokat és az idősebbeket, közösséggé kovácsol – heti hírösszefoglaló

Grúz partnerével tárgyalt Tbilisziben Nagy István agrárminiszter; Zsigó György növényorvos tanácsai, vizsgálatot indított a kormány a nyomott földárak miatt; az állattenyésztési ágazat a nehézségek idején is számíthat a kormányra; a zárt tartás nem jár automatikusan elégtelen állatjóléttel; fókuszban a helyi termék. Heti hírösszefoglaló

Létrehozva:

|

Az élelmiszeriparban a kicsiktől a nagyokig mindenki jelen van – A hazai földben megtermelt helyi termékek és az azokból készült élelmiszerek hazai értékesítése hozzájárul környezetünk gazdasági fejlődéséhez, az élhető, fenntartható vidéki élethez – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparét és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, Tokaj-Hegyalja kincsei konferencián, pénteken, Tokajban.

A hagyományok ápolása közösséggé kovácsol – A tradíciók ápolása összekapcsolja a fiatalokat és az idősebbeket, közösséggé kovácsol. A hagyományok nem múzeum falai közé valók, azok megélése, ápolása a közösség erejét növelik – mondta Jászboldogházán a 14. Hagyományok Hétvégéjén Feldman Zsolt.

Hatalmas lehetőségek kapujában a grúz-magyar agráregyüttműködés – Grúz partnerével tárgyalt Tbilisziben Nagy István agrárminiszter. A két tárcavezető együttműködési nyilatkozatot írt alá a vetőmagtermesztés, a borászat és a méztermelés területén.

Így pótolható az elmaradt permetezés – Zsigó György növényorvos tanácsai. Már tűkön ültek a növényvédősök a szőlőültetvényekben is, kezdték volna a permetezéseket, de esett az eső. Ahol most be tudnak menni a traktorok a felázott talajú sorok közé, ott végre beindulhattak a permetezőgépek.

Feloldották a madárinfluenza miatt elrendelt területi korlátozásokat Magyarországon – Az intézkedéseknek köszönhetően sikerült felszámolni a madárinfluenza járványt, és Bács-Kiskun, valamint Csongrád-Csanád vármegyékben április vége óta nem mutatták ki a magas patogenitású vírust a hazai baromfiállományban. Az eredmények alapján a Nébih május 23-án elrendelte a még fennálló felügyeleti (megfigyelési) körzetek feloldását.

Vizsgálatot indított a kormány a nyomott földárak miatt – Ezt az Agrárminisztérium államtitkára jelentette be az Országgyűlésben. Farkas Sándor beszélt az ukrán gabona behozatalának tilalmáról is.

Az Agrárminisztérium a Brüsszelben tüntető magyar gazdák mellett áll – Az Agrárminisztérium is támogatja a magyar gazdaszervezetek, a NAK és a Magosz fellépését, akik Brüsszelben vonultak utcára kelet-európai gazdákkal karöltve az ukrán gabona importtilalmára vonatkozó intézkedések meghosszabbításának érdekében. A térség gazdái összefogtak, és azt kérik Brüsszeltől, hogy ismerje el a probléma súlyosságát, és hallja meg az ő hangjukat is, mondta az agrárminiszter.

Sok az elpusztult ponty a Balatonban, mi lehet az oka? – Vita robbant ki arról, hogy a speciális horgászok mennyire károsítják a Balatonban élő pontyokat. Tény, csak idén 4000-nél több hal pusztult el a tóban.

Minél érettebb, annál zamatosabb! Itt a hazai szamóca! – A szamóca az év első igazi hazai gyümölcse, amely a fogyasztók körében óriási népszerűségnek örvend édes íze és élettani szempontból is kiváló beltartalmi értékei miatt. Ráadásul sokféleképpen elkészíthető és kiválóan beilleszthető a különböző étkezésekbe, étrendekbe. Az Európai Friss Csapat sajtóworkshopján utánajártunk, mit érdemes tudni a friss hazai szamócáról. Frutti és Veggi szamócaültetvényen jártak Kozák Lucával, a program sportoló nagykövetével, és az általuk szedett gyümölcsből Bernáth József séf egy különleges, zamatos tavaszi szamócás spárgasalátát készített el.

Az állattenyésztési ágazat a nehézségek idején is számíthat a kormányra – A tavalyi esztendő évszázados aszálya, a takarmányhiány, az inputköltségek növekedése, az állatbetegségek az állattenyésztési ágazat helyzetét sem könnyítették meg. Az ágazat csökkenő kibocsátását az állami segítségek – például a likviditást segítő intézkedések – igyekeztek enyhíteni – mondta Feldman Zsolt a Magyar Állattenyésztők Szövetségének küldöttközgyűlésén.

„Tiszteld a törvényt, szeresd az állatot, becsüld meg vadásztársaidat.” – Láng Rudolf a vadászok lelkiismerete és bölcs tanítója, sőt a Nimród vadászújság „szent emberének” is nevezték, utalva ezzel arra a mércére, amelyet munkássága jelentett a tudás és a példaadás, illetve a vadászetika terén – mondta el az író emléktáblájának avató ünnepségén Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkár, szerdán, Vérteskozmán.

A zárt tartás nem jár automatikusan elégtelen állatjóléttel – Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagot tett közzé, melyben a szabad- és a zárt tartási rendszerek előnyeivel és hátrányaival, az állatjólét, mint fogalom meghatározásának, valamint az állatjóléti intézkedések tudományos alapokon történő meghozatalának jelentőségével kapcsolatos főbb kérdéseket foglalta össze.

Óriási lehetőségek vannak az élelmiszeriparban – A kormány óriási lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, nem véletlen, hogy a korábbi 468 milliárdról ebben az uniós ciklusban 750 milliárd forintra emelte az ágazat fejlesztésére fordítható forrásokat – mondta az Agárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszabercelen.

Várakozáson felüli termésátlagra képes az öntözésbiztonság

Várakozáson felüli termésátlagra képes az öntözésbiztonság – A megváltozott éghajlati viszonyok miatt öntözés nélkül ma már biztonságos növénytermesztést folytatni nagyon nehéz, sőt nem is lehet. Ezt felismerve a magyar kormány minden támogatást megad ahhoz, hogy minél nagyobb legyen az öntözött területek aránya. Erről beszélt Nagy István agrárminiszter a Lajta-Hanság Zrt. hársfamajori telepén rendezett és ünnepélyes keretek között átadott öntözésfejlesztési beruházáson.

Kedvezőek a körülmények a növények fejlődéséhez – A záporokkal tarkított kora nyárias idő nemcsak a növények fejlődéséhez teremt kedvező körülményeket, de a gyomok és kórokozók is elszaporodásához is – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

2023. évi 11. felhívás kertbarátoknak – Ijesztő állapotban vannak a meggy és a cseresznyefák. Az idei 11. felhívásban a cseresznye és a meggy blumeriellás levélfoltosságáról, a szőlő peronoszpórájáról és még két aktuális teendőről, elsősorban a "vegyszermentes" megoldásokról ír Zsigó György növényorvos.

A Kormány nem támogatta az ipari zöldségek „EKÁER-mentességét” – A szántóföldi zöldségtermesztésben – különös tekintettel a feldolgozóipari célra szánt csemegekukorica, zöldborsó, zöldbab és ipari paradicsom kultúrákra – az utóbbi 3-4 évben különösen nagy nehézségekkel küzdenek a termelők az időjárási viszonyok, illetve a piaci tényezők romlása miatt.

A kaszálási idő helyes megválasztása – Hazánkban a kérődző állatok és a lovak takarmányozásában meghatározó szerepe van a réti szénának. Különösen nagy jelentősége van a legeltetett állatok esetében, hiszen a téli időszakban ez alkotja a fő (vagy kizárólagos) takarmánybázist. Azonban sokan nem is gondolnak arra, hogy jelentős minőségi különbség lehet réti széna és réti széna között. Az alábbiakban szeretném bemutatni, hogy milyen okai lehetnek az eltéréseknek.

Újabb 5 évre Takács Géza lett a Vetőmag Szövetség elnöke

Újabb 5 évre Takács Géza lett a Vetőmag Szövetség elnöke – Takács Géza maradt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A testület vezető tisztségére 2007-ben kinevezett agrárszakember 2028-ig látja el az elnöki teendőket. A szövetség alelnökei Cs. Nagy István, Mátrai Tibor és dr. Vida Gyula lettek.

Kedvező változások a közvetlen támogatások 2023. évi szabályaiban – Az egységes kérelem benyújtására nyitva álló időszak első heteinek tapasztalatai alapján, a magyar KAP Stratégiai Tervben foglaltak sérelme nélkül több – a gazdálkodók számára kedvező – módosításra kerül sor a közvetlen támogatásokra vonatkozó idei jogszabályokban.

Fókuszban a helyi termék! – A Széchenyi István Egyetem kutatást végez a rövid élelmiszer-ellátási láncok és ezeken belül a helyi termékek előállításának (termelői oldal), valamint fogyasztási és vásárlási szokásainak felmérésére.

Pár nap maradt a felügyeleti díj bevallásra – Május 31-ig adhatják le felügyeleti díj bevallásukat az élelmiszerlánc-szereplők. A benyújtás elektronikus felülete a Nébih Ügyfélprofil rendszeréből érhető el. Az érintettek több mint fele teljesítette már kötelezettségét.

A hagyományok ápolása közösséggé kovácsol – A tradíciók ápolása összekapcsolja a fiatalokat és az idősebbeket, közösséggé kovácsol. A hagyományok nem múzeum falai közé valók, azok megélése, ápolása a közösség erejét növelik – mondta Jászboldogházán a 14. Hagyományok Hétvégéjén Feldman Zsolt.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook