Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

A Ramsari Egyezmény védi a vizes élőhelyeket

A Ramsari Egyezmény védi a rohamosan csökkenő vízimadár-állományok ökológiai rendszerét, amely képes az ott előforduló fajok eltartására. Ez az egyezmény idén ünnepli 50. évfordulóját, ennek alkalmából Kiskunsági Nemzeti Park játékra invitál minket.

A Ramsari Egyezmény, vagy hosszabb nevén az „Egyezmény a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen, mint a vízimadarak élőhelyeiről” a legrégebbi természetvédelmi államközi megállapodás. A XX. század második felében rendkívüli mértékben felgyorsult a vizes élőhelyek pusztulása és a vízimadarak eltűnése, amely végül az emiatt aggódó országok összefogásához vezetett. Egy iráni üdülővárosban, a Kaszpi-tenger déli partján fekvő Ramsarban 1971. február 2-án tartott nemzetközi találkozón 18 ország képviselői fogadták el az egyezmény szövegét, ami 1975. december 21-én lépett érvénybe – írja a knp.hu.

fotó: hippopx.com

Ez mérföldkő volt a természetvédelem életében, és az egyezmény az eltelt 50 évben dinamikusan fejlődött, testületeinek tevékenységi köre fokozatosan szélesedett. A csatlakozó országok eredetileg a rohamosan csökkenő vízimadár-állományoknak kívántak védelmet biztosítani, de a tapasztalatok alapján rájöttek, hogy az élőhelyek védelme önmagában nem elég, azt az ökológiai rendszert kell megőrizni, amely képes az ott előforduló fajok eltartására. A Kiskunsági Nemzeti Park oldaláról kiderült, hogy a jelenlegi 171 aláíró országnak alapkötelezettsége, hogy a vizes élőhelyek védelmét beillesszék földhasználati és regionális tervezési folyamataikba, valamint minden vizes élőhellyel kapcsolatban érvényesülniük kell a fenntartható használat kritériumainak.

Magyarország 1979-ben csatlakozott az egyezményhez és egyből jelölt is számos hazai területet a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek jegyzékére. Ezek száma már 29-re nőtt az országban, melyekből hat a Kiskunságban található: Csongrád-bokrosi Sóstó, Felső-kiskunsági-pusztaFelső-kiskunsági-tavakKolon-tó (amely egyben biogenetikai rezervátum is), Mártélyi Tájvédelmi KörzetPusztaszeri Tájvédelmi Körzet.

Az egyezmény idén ünnepli 50. évfordulóját, ez alkalomból a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai, arra kérnek minket, hogy látogassunk el a Kiskunsági Nemzeti Parkban egy vizes élőhelyre és a kiránduláson készült fotókból egyet töltsünk fel a Facebook oldalukra, a felhívásról szóló poszthoz hozzászólásként.

A beküldők között nemzeti parkos ajándéktárgyakat sorsolnak ki. A képeket február 8-ig lehet feltölteni.

agrotrend.hu / baon.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés