Hírek

A magyar borászat, aminek a sztorija netflix-sorozatért kiált

Apa és lánya “kalandjai” borvidékeken és országokon ívelnek át. Megyeri Sára írása.

A Koch Pincészet sztorija tényleg megérne egy Netflix-sorozatot. Még a Covid előtti békeidőkben jártunk utoljára a villányi birtokukon, majd tavaly Hajós-Baján, ám azóta hatalmasat fordult a világ: náluk szerencsére csak előnyére. Nagyharsányban 2019 napsütötte őszén is találkoztunk Koch Csabával és Koch Pálmával egy mintaértékűen felújított pince előtt, ám akkor főleg kívülről csodáltuk meg: a pince ugyanis tele volt zajos erjedésben lévő musttal. Egyetlen fotó kedvéért azért berohant a csapat fele – lapozzák fel a VINCE Magazin 2019. novemberi számát és nézzék meg újra a képeket – a szereplők az életüket kockáztatták érte!


Fotó: Hirling Bálint

Viccen kívül, akkor is a villányi pincéről meséltünk, ám akkor a mustgázveszély, most pedig a felgyorsult események miatt kötöttünk ki végül Borotán. Továbbá azért, mert a picinek látszó, de valójában 1000 hektós villányi pincét úgy kinőtték, hogy ott csak a hordókra támaszkodva tudtunk volna beszélgetni – de nem akarok mindent előre elspoilerezni.

 

Az előző részek tartalmából


Fotó: Hirling Bálint

2006-ban Koch Csabát, a tőröl metszett hajós-bajai borászt tíz szerencsés, majd öt év alatt három katasztrofális évjáratot követően megkeresték egy villányi befektetéssel. ő a termésbiztonságról álmodozva beszállt az üzletbe, amelyben hosszas kalandok után végül egyedüli tulajdonos maradt. Közben az öt gyereke közül Pálma lánya az ország egyik legjobb gimnáziumában tett érettségije után a professzionális versenytánc helyett mégis inkább a borász szakma mellett döntött. A beszélgetés idején éppen alapdiplomázott szőlész-borász szakon, túl volt egy Napa-völgyi és egy chilei szüreten, és izgult, hogy sikerül-e a felvételije Montpellier-be, Európa legelismertebb borászati egyetemére. Mindeközben az ültetvények egy részét átállították organikus művelésre, ami nem csak a telepítéseken hagyott nyomot…

 

„Körbe tudom keríteni, ez a legfontosabb!”


Fotó: Hirling Bálint

A 10 hektáros villányi területről csak prémiumkategóriájú vörösborok születnek a kezdetektől fogva – ám a közelmúltban eladóvá vált a szomszédos ültetvény Diósviszlón.

„Sokat töprengtem, ám végül két ok segített dönteni: egyrészt Pálma most végez Geisenheimben és hazajön dolgozni, másrészt a termésbiztonság és az évjárathatások tompítása nagyobb kihívást jelent, mint valaha”

– kezdi a terjeszkedés történetét Koch Csaba.

„Ezért vettem meg végül a szőlőt, majd elkezdtem összevásárolni a közte lévő területeket is, aminek a nagy része még parlag vagy beerdősödött, elhagyott földek, de így fel tudunk építeni egy közel 60 hektáros birtokot, amit körbe tudok keríteni. Persze nem a kerítés a fontos, hanem a hosszú távú tervek szerint ezt a birtokot biodinamikus műveléssel szeretnénk kezelni már a kezdetektől – így nagyon fontos, hogy egy darabban legyen. Másrészt azt látom, hogy a kézi munka egyre drágább és ezzel együtt egyre rosszabb minőségű is; pár éven belül azonban hozzáférhető lesz az a technológia, aminek köszönhetően sokkal kevesebb emberi erővel is professzionálisan el lehet látni egy szőlőbirtokot. Ha egy háztartásban már nem luxus a robotporszívó, akkor egy szőlőben a sorközművelés automatizálása miért lenne az?”

 

„A hagyományos fajták védtelenek”

A klasszikus villányi cabernet- és merlot-vonalon túl autochton fajtákat is terveznek telepíteni: kadarka és csókaszőlő biztosan lesz a 60 hektáron belül. És még ki tudja, mi, Csaba ugyanis nagyon szeret új, rezisztens fajtákkal kísérletezni: Hajós-Baján két organikus tétel is születik belőlük.

„Nagy szerencsém van, hogy a bioborászatra külön üzemet építettem fel: a legújabb szabályozás szerint egy borászaton belül nem is készülhetnek együtt a tételek. Ezzel sokan bajba is kerültek, pedig az elv érthető: egymás mellett áll két tartály, nap mint nap ugyanúgy dolgoznak velük, de az egyikben biobor készül, a másikban nem – elég csak egyszer összekeverni a kezelőanyagokat. Viszont az a tapasztalatom, hogy a hagyományos fajták túlságosan védtelenek az organikus műveléshez – nem így nemesítették őket, túlságosan sérülékenyek ahhoz, hogy szinte csak a saját immunrendszerükre hagyatkozzunk.”

 

„Az Ég is a vörösbor felé terelget”


Fotó: Hirling Bálint

A tervek szerint a leendő, közel 60 hektáros új birtokot Pálma veszi majd át.

„Minden jel erre mutat, még az is, hogy az összes szüretem vörösboros volt – Dél-Afrikában, Chilében, de még Németországban is. Azt gondoltam, hogy ott majd dolgozhatok például rajnai rizlinggel, de Badenben kötöttem ki, a Spätburgunder mellett”

– meséli Koch Pálma.

„A művelésmódról még rengeteget fogunk vitatkozni szerintem, mert az organikus művelésben már van gyakorlatunk, de a biodinamika egy teljesen más világ, abba még nagyon alaposan bele kell ásnom magam. Hosszú távon természetesen az lenne a bölcs döntés, ha Villányban élnék, de egyelőre Baján lakom – onnan 20 perc Borota és egy óra Nagyharsány.”

A cikázás közös családi vonás: a távolságok, a léptékek és a munkaszervezés miatt mindenki rengeteget vezet. A pincelátogatás napján például két városból érkezve fogadtak minket, majd egy óra elteltével „átugrottunk” a másfél órányira lévő Borotára fotózni és kóstolni, hogy onnan továbbinduljanak egy kora délután kezdődő rendezvényre Kecskemétre.

 

„Nem vagyok öreg, csak túl régóta fiatal”


Fotó: Hirling Bálint

Bár a villányi pince gyönyörű, de nagyon picinek tűnik: el sem hinné az ember, hogy egy 1000 hektós pincéről van szó, csak amikor Csaba összeszámolja a tartályok és hordók kapacitását. Mégis kinőtték – pedig még csak most indulnak igazán a telepítések.

„Éppen ezért is rendeztük a portfóliót: a classicus és prémium-villányi család megmaradt, de például a Francia Módi árát lejjebb engedtem, hogy előkészítsük a volumennövelést a piacon. A csúcsborunk a Csanád maradt, de kihoztunk egy limitált szériás válogatássorozatot is: ez a 899. Ezek fajtaborok hordóválogatásai, sorszámozott palackokban.”

A portfóliótisztítás sohasem könnyű, ám így is maradt bőven: a hajós-bajai tételekkel együtt hat-hét borcsaládról és plusz három-négy, a sorozatokon kívül létező tételről beszélünk. Ilyen például a tradicionális eljárással készült pezsgő vagy a gasztronómiában megjelenő Koch& Evans-válogatás. És akkor még nem is említettük az új „hobbit”.

 

„Apa szereti a gyümölcsevet”


Fotó: Hirling Bálint

A korábbi látogatásunkkor már pedzegették, hogy készül egy teljesen új termékcsalád is – akkor Pálma egy félmosollyal annyit mondott:

„Apa nagyon szereti a gyümölcslevet.”

Ebből mára egy prémium gyümölcslésorozat született, természetesen szőlőre építve. Sietség ide, borsorozatok oda, Csabát abban a pillanatban láttam a legbüszkébbnek, amikor a gyümölcsleveketkóstoltatta velünk.

„Annak is kell kínálni valamit, aki nem iszik alkoholt. A külföldi tapasztalatok is azt mutatják, hogy az emberek már itt is a minőséget keresik – a 12,5%-os hígítmányok egyre inkább kikopnak a piacról. Borász lévén készítettem egy fehéret, egy rozét, egy vöröset és egy házasítást”

– mutatta nevetve. És tényleg: a fehér tétel Irsai must almával, a rozé kékfrankos must almával és málnával, a vörös kékszőlőlé erdei gyümölcsökkel, a házasítás pedig gyümölcs- és zöldséglé együtt, ugyanis cékla került a kékszőlőléhez. A homoktövises verzióra még nem találtunk boros analógiát – de ami késik, nem múlik. A gyümölcslevek ugyanis nagy sikerrel mutatkoztak be az idei SIRHA-n: külön pavilont kaptak az egyik épületben, de a Hungarian Wine Summit Koch-pultjánál is gyakran kerültek elő a megszokottnál kisebb, alkoholmentes alternatívát kínáló palackok.

Szerző: Megyeri Sára

agrotrend.hu / vince.hu

Tovább olvasom

Támogatók

 
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szakmai partner
Nyakas Farm
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés