Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

A madárvédelem a baranyaiak egyik legfontosabb feladata

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya Megyei Csoportja a tavalyi évben sem tétlenkedett, természetvédelmi munkájuk során számos eredményt értek el 2020-ban.

A Madártani Egyesület információi alapján a Szigetvári Madármentő Állomás befogadóképességét újabb négy röpde felépítésével bővítették – írja a bama.hu.

fotó: pixabay.com

A tavalyi év során 127 madár került hozzájuk, melyek közül 92 példány a gondos ápolásnak köszönhetően visszanyerte szabadságát, ám sajnos 35 madár életét már nem tudták megmenteni. A szabadon engedett madarak közül 11 példány a fokozottan védett, 58 a védett, 23 pedig a nem védett kategóriába tartozott. Jelenleg 27 madarat gondoznak az állomáson.

Azt is megtudhattuk, hogy tavaly az egyesület kérésére az áramszolgáltató Kislippó határában és a drávafoki legelőn madárbaráttá alakította át azokat a távvezeték-szakaszokat, ahol korábban jelentős madárelhullásokat tapasztaltak.

– Ez a két térség a vércsevédelmi programunk fontos helyszíne, ahol most már nemcsak a vércsék, hanem a többi ragadozó madár is biztonságos pihenőhelyként használhatja az oszlopokat. Az ősz folyamán a megye legproblémásabb részein közös terepbejárásokon egyeztettük az áramszolgáltató szakembereivel a tennivalókat – fogalmaztak.

A betakarítási munkák után ismét terepbejárásokat végeztek a Kölked–Mohács–Nagynyárád térségében található távvezetékek nyomvonalain. A vizsgált szakaszokon csak elvétve találtak madártetemeket. A szükséges beavatkozások (pl. kiülőszerkezetek felszerelése, fészektartók kihelyezése) 2021-ben esedékesek.

Az egyesület arról is beszámolt, hogy a tavalyi költési időszakban a teljes megyére kiterjedően ismét elvégezték a fehér gólya és a vetési varjú fészkelőállományának felmérését. A gólyák esetében 199 pár fészekfoglalását figyelték meg, ami 6,4 százalékos növekedést jelent.

agrotrend.hu / bama.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés