Hírek

A jóból is megárt a sok – vigyázzunk a Nap sugaraival!

Az emberi szervezetnek a Nap sugaraira alapvetően szüksége van, hiszen csak a napfény „közreműködésével” képes a szervezetünk D vitamint előállítani. Ugyanakkor a túl sok napfény káros is lehet, ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak, hiszen a túlzottan erős és sok napsugárzás növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát.

Létrehozva:

|

Németországban a társadalombiztosítási szervek kutatást végeztek a mező-, erdőgazdálkodás és kertészeti ágazatokban, amely során kiderült, hogy a zöldség-gyümölcstermelők vannak leginkább kitéve a napsugárzásnak mindennapi munkájuk során.

A német vizsgálat eredményeként megállapították, hogy

egy német kertész és az ágazatban dolgozók szervezetét legalább 3-szor annyi UV sugárzás éri, mint egy német átlagpolgárét.

A testi épségünk megóvása érdekében, éppen a fenti statisztika okán, a munkavédelemnek igen nagy jelentősége van a mezőgazdasági ágazatokban, (káros) fényvédelem szempontjából is.

A magas UV sugárzás okán, fontos, hogy

minél kevesebb testrészünk legyen kitéve a nap sugárzásnak, így javasolt a vékony hosszú nadrág és hosszú ujjú felsőruházat használata is, lehetőleg széles karimás kalappal együtt, ami a sugaraknak leginkább kitett részeink árnyékolja, mint az orrunk, nyakunk.

Fontos, hogy a ruházat kiválasztásánál pamut ruhát válasszunk, mert a műszálas ruházat kevésbé óv az UV sugaraktól, kivételt képeznek az UV védelemmel ellátott ruhadarabok. Jó védelmet nyújtanak a naptejek is, akkor, ha elég magas faktor számot „hordoznak” és azokból bőven a bőrünkre juttattunk.

A hatóság a kutatás során nemcsak az ágazatokban dolgozókra felszerelt UV mérőeszközökkel végzett mérésekből vonta le a következtetéseket, hanem 2016-ban Bajorországi Mezőgazdasági Fesztiválon tesztméréseket is végeztek, esetleges bőrrákot kerestek az ágazatban dolgozókon, ingyenes szűrés keretében.

A társadalombiztosításért felelős hivatal a vizsgálatokból levonható következtetések mentén, a honlapján (www.svlfg.de) napfény elleni védekezési lehetőségekről tájékoztató információkat helyezett el, ahol nemcsak a munkaadók, hanem a biztosítottak is tájékozódhatnak.

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook