Hírek

A hungarikumok szabályozása partnerséget teremt

Az értékek feltérképezése nem csak a helyi közösségeket erősíti, de kiemelt szerepük van a települések jövőjének kialakításában.

Létrehozva:

|

A magyarországi közösségekben megvan az igény, hogy bemutassák értékeiket, hisz az elmúlt években több mint ezer helyi értéktár jött létre Magyarországon, ahol több mint hétezer értéket tartanak számon – mondta Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a Hévízen megtartott Hungarikum Konferencián.

Ha a hungarikumokról esik szó, akkor nem csak a Hungarikumok Gyűjteményében található nemzeti értékekről, hanem egy összetett, egész rendszerről beszélhetünk- írja a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

A hungarikum szabályozás ugyanis nem kíván ítéletet mondani, nem akarja megszabni a helyi közösségek számára, hogy mi legyen érték, inkább a partnerség lehetőségét teremti meg számunkra

– mondta előadásában a helyettes államtitkár.

Szakáli István Loránd elmondta továbbá, hogy két évvel ezelőtt sikerült úgy módosítani a hungarikum törvényt, hogy nem csak az országhatáron innen, hanem azon túl is dinamizálódott az értékek gyűjtése, létrejött egy Kárpát-medencére kiterjedő, össznemzeti hungarikum mozgalom.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy az értékek feltérképezése és összegyűjtése nem csak a helyi közösséget és az identitást erősíti, hanem kiemelt szerepük van a települések jövőjének alakításában, gazdasági, turisztikai erejük növelésében is. Meg kell vizsgálni, hogyan lehet hatékonyan kihasználni azokat a lehetőségeket, amelyek a nemzeti értékek, hungarikumok összegyűjtésében rejlenek – emelte ki beszédében.

Amikor gazdaságfejlesztésről beszélünk, nagyon fontos, hogy az adott közösségek, települések, amelyek a jövőbe tekintenek, és fejlesztési stratégiát készítek, tudatában legyenek annak, hogy melyek azok az értékek, azok az erősségek, melyekkel gazdálkodhatnak – mondta el Szakáli István Loránd.

agrotrend.hu / FM

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook