Hírek

A gazdák csalódtak a rossz terméshozamok és az alacsony gabonaárak miatt

A mezőgazdasági termelők nem keresnek többet, mint 26 éve.

Létrehozva:

|

Alsó-Szászországban a gabona terméshozama a várakozások alatt maradt, a gabona ára azonban ettől nem változott. A bevételek éppen csak fedezik a költségeket, panaszkodik a helyi parasztszövetség.


A gazdák csalódtak az idei gabonatermésben – mondja a helyi parasztszövetség a tagokkal folytatott megbeszélések után. – fotó: topagrar

Az alsó-szászországi növénytermesztéssel foglalkozó gazdák nagyon csalódottak: a terméshozam jóval alacsonyabb az utóbbi évek átlagánál.

Tíz körzetben a mezőgazdasági termelők a 2012 és 2017 közötti sokéves összehasonlítási időszak átlagához képest majdnem 15%-kal kevesebbet takarítottak be.

Ugyanakkor a termelési költségek emelkedtek, részben a magasabb adótételek miatt, itt a társadalmi elvárások hozzájárultak a politikai döntésekhez. "Ez a nyilvános vita és a gabonatermesztés alacsonyabb jövedelmezősége letöri a gazdák hangulatát" – mondta Ulrich Löhr, a helyi parasztszövetség alelnöke.

A helyi gazdák alacsonyabb terméseredményének hatása még nem jelentkezett a piacokon. Éppen ellenkezőleg, a gazdák olyan árakon adják el termékeiket, amelyek éppen csak fedezik a költségeiket – írja a parasztszövetség. Az Állami Statisztikai Hivatal adatai szerint az inflációval kiigazított árszínvonal megegyezik az 1993. évi szinttel.

A mezőgazdasági termelők nem keresnek többet, mint 26 éve.

Ebben az évben az EU elindította első nagy agrárreformját, az úgynevezett McSharry-reformot, és alapvető rendszerváltozást hajtott végre, emlékeztet a helyi parasztszövetség.

Az ártámogatást elhagyták, a termelői árak, ideértve az alsó-szászországi mezőgazdasági termelőket is, azóta a világpiacon alapulnak. Mivel ebben az országban a mezőgazdasági termelőknek jelentősen magasabb költségekkel kell számolniuk, közvetlen kompenzációs kifizetésekre kerül sor, melyeknek idén ismét biztosítaniuk kell a mezőgazdasági termelők jövedelmét.

Ugyanakkor a szövetség szerint a fogyasztók továbbra is élvezhetik az EU legkedvezőbb élelmiszerárait.

Még az előző év erős jövedelemcsökkenése sem gyakorolt szinte semmilyen hatást sem a fogyasztói árakra. Jelenleg a búzaárak közelednek a még érvényben lévő gabonapiaci rendtartás alsó védővonalához, itt tonnánként 155 euró küszöbértéket állapítottak meg.

A gabonapiac gyengeségének okát a piaci megfigyelők világszerte a magas készletekkel és a szomszédos országok, például Franciaország jelentősen jobb terméshozamaiban látják. A nemzetközi adatok, például a globális hozamok és a világkereskedelem feltételei sokkal fontosabb szerepet játszanak a regionális piacokon, mint a helyi kereslet.

A termelési költségeket azonban nagymértékben a regionális tényezők határozzák meg.

A takarmánypiac eddig mindig szelepként működött a gabonafélék forgalmazásában, de az exportügyletekben és a bioenergia előállításában is minden kínálkozó esélyt kihasználnak a mezőgazdasági termelők– nyilatkozza a helyi parasztszövetség.

agrotrend.hu / TopAgrar

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook