Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

A fiatalok tudására szüksége van az agráriumnak

A fiatalok pontosan tudják, óriási lehetőségek rejlenek az agráriumban, a mezőgazdaság a jövőnk egyik kulcságazata – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Agrártudományi Szekciójának záróünnepségén, csütörtökön, Kaposváron.

A tárcavezető kiemelte, az agrártudomány ma olyan komplex rendszer, amely nem pusztán a növénytermesztés, állattenyésztés, kertészet, állategészségügy, növényegészségügy, élelmiszertermelés témakörét öleli fel, hanem olyan tudományterületekkel bővült, mint az agrárinformatika, biotechnológia, genetika, agrobotanika, élelmiszerbiztonság, környezetgazdálkodás.

Ugyanakkor fontos a mezőgazdasági termelés generációs megújítása is, a termelők modern, XXI. századi tudással való ellátása is, hogy a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban a világra nyitott, innovatív, modern tudással felvértezett szakemberek dolgozzanak, hangsúlyozta. A minisztérium tudatosan foglalkozik az agrárium generációs megújulásának ösztönzésével. Egyre több fiatalt vonz az agrárium, ami jól látszik a felvételi adatokból is. Az idei évben több mint 40 százalékkal többen jelentkeztek a MATE képzéseire, tette hozzá. 

Fotó: Fekete István

Nagy István kitért arra is, hogy mindig több tudással fog bírni az új nemzedék, melynek az a feladata, hogy megtalálja a jó válaszokat az agrárium előtt álló kihívásokra.  Mindannak a tudásnak, amelyet fiatalok a felsőoktatásban magukba szívnak, mindig lesz helye és értéke – szögezte le. Az OTDK kapcsán elmondta, ez a rendezvénysorozat igazi közösségalkotó erő, a hazai tudományos utánpótlás egyik fellegvárra, a fejlődés igazi motorja, amely gazdagabbá tesz mindannyiunkat.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés