Gazdálkodás

Szántóföld

Szakszerű kalciumpótlás a talajtermékenység fenntartásáért

A mezőgazdaságban a termőtalaj a legfontosabb termelőeszköz a kezünkben. Talajunk termékenysége alapvető hatással van a gazdálkodás eredményességére. A modern mezőgazdasági termelés során sok negatív hatás éri talajainkat.

Elég csak a gépi munkavégzés során a taposásra és túlművelésre gondolni, mely a talajszerkezetet rombolja, vagy a nem megfelelő minőségű és mennyiségű műtrágyahasználatra, mely a talaj kémiai viszonyait ronthatja.


fotó: Alba Milagro

A kalcium a talajtermékenység őre

A kalcium – különösen karbonát formában – a humusz-agyag kolloid rendszerekben kötőanyagként viselkedik, ezzel együtt a talaj kémiai puffer rendszerének is elengedhetetlen része. Ezen tulajdonságoknak köszönhetően biztosítja a talaj szerkezeti és kémiai stabilitását, melyek megalapozzák a termékenységet.

A magyarországi csapadékviszonyok miatt talajaink termőrétege folyamatosan veszít kalcium tartalmából, mellyel szemben a különböző talajtípusok eltérő immunitással rendelkeznek. Jellemzően a Dunamenti területektől eltekintve az ország döntő részén számítani kell talajaink kisebb-nagyobb kalcium hiányával és az ebből fakadó kémiai és fizikai leromlással. Így ezeken a területeken a kalcium pótlásáról gondoskodnunk kell.

A kalcium hiány tünetei

Ahogy az élőlények esetében, úgy a talajnál is tüneteket okoz a kalcium hiánya. Mindenképpen gondoljunk rá, ha a talaj

  • porosodását,
  • cserepesedését tapasztaljuk,
  • fokozódik a belvízhajlam a területen,
  • nehezen szivárog a talajba a csapadék,
  • vagy a szármaradványok nehezen bomlanak le a talajban.


fotó: Alba Milagro

Talaj porosodás

A talaj kémiai összetételéről, így a kalcium tartalmáról pontos képet csak laborvizsgálattal kaphatunk. Ha a laborjegyzőkönyvekben 1 % alatti kalcium-karbonát (CaCO₃) tartalommal találkozunk, akkor már kalcium hiányos talajállapotról beszélünk. A fokozott kalcium hiány kisérő tünete a talaj pH csökkenése. 6,5-ös alatti labor értékek jelzik a talaj kémiai puffer rendszerének súlyos sérülését.

XXI. századi megoldások régi problémákra

A talajok mesterséges kalcium pótlása nem újkeletű jelenség. A meszező anyagok használata évszázados múltra tekint vissza a nyugat-európai országokban, ahol az éghajlat miatt a talajok kalcium vesztése sokkal intenzívebb így az ebből fakadó terméscsökkenés is gyorsabban alakul ki. Ott már a mindennapi gazdálkodási gyakorlat része az okszerű talajjavítás, meszezés.

A KALK KORN talajjavító termékcsalád minden tekintetben optimális választás a kalcium hiányos talajok gyors, szakszerű, gazdaságos javítására. A hatássebességének köszönhetően – tonnás mennyiségek kijuttatása nélkül – már a kezelést követő vegetációs időben áttörés érhető el a talaj pH növelésében, mely az első lépés a talajjavítás útján. A prémium minőségű granulált, stabil, pormentes forma minden tekintetben eleget tesz a legmagasabb szintű felhasználói elvárásoknak. Ennek köszönhetően a kijuttatás során a területteljesítménye megegyezik a műtrágyákéval.


Pormentes KALK KORN – fotó: Alba Milagro


A termék minőségét tükrözi tökéletes oldódása – fotó: Alba Milagro

A termékfejlesztés során a savanyú talajokon gazdálkodók mellett gondoltunk azokra is, akik a szikesedés okozta problémákkal együtt kénytelenek gazdálkodni. Számukra a NATURGIPSKORN hasznáta jelenti az első lépést a szikes talajok javításában.


fotó: Alba Milagro

További információkkért látogassanak el a Alba Milagro oldalára!

agrotrend.hu / Alba Milagro

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook