Gazdálkodás

Szántóföld

Nagy a baj a földeken

Kell a műtrágya mindennek, és lehet, hiába van kiszórva.

Létrehozva:

|

Kint áll a földeken a műtrágya, de ahhoz, hogy igazán hatékony legyen, be kéne mosódnia, amihez csapadék kellene, de az nincs, még a szerdai, helyenként nagyobb mennyiség sem segített érdemben – olvasható a vg.hu-n.

Fotó: Getty Images

Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) tanácsosa a portálnak elmondta, a kijuttatott, már drágított áron vásárolt műtrágya bemosódásához szükséges csapadék hiánya ahhoz vezet, hogy a kiszórt műtrágyát elfújja a szél.

A kukorica és a napraforgó számára még nagyobb jelentősége van az időjárásnak, mint a műtrágyának, ugyanakkor esetükben kérdéses lehet a szükséges mennyiség kijuttatása. Nagy István agrárminiszter csütörtökön egyeztetett a piaci szereplőkkel – köztük műtrágya-forgalmazókkal és -importőrökkel -, majd közölte: elegendő mennyiégben áll rendelkezésre az országban a tavaszi mezőgazdasági munkákhoz szükséges műtrágya.

Gabonatermelők beszámolói szerint az exportbejelentési kötelezettség bevezetése – ami papíron nem tiltja, viszont jelentősen fékezi a kivitelt – hatott a belpiaci árakra is: a gazdálkodók a portálnak arról beszéltek, hogy azóta például 20 ezer forinttal kevesebbet ajánlanak a kukorica tonnájáért, így az 115 ezer forint körül van most.

agrotrend.hu / Infostart

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook