Gazdálkodás

Szántóföld

Kötelező lesz a permetezőgépek környezetvédelmi felülvizsgálata

Módosult a növényvédelmi tevékenységről szóló FVM rendelet. A jogszabály értelmében a növényvédelmi szolgáltatás és árutermelés során használt növényvédelmi gépeken – a kézi, illetve háti növényvédelmi berendezések kivételével – háromévente felülvizsgálatot kell végezni. Felülvizsgálatra a növényvédelmi gép tulajdonosának kell jelentkeznie, a növényvédelmi gép működési engedélyének lejártát megelőzően.

Létrehozva:

|

A jelentkezést a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvos Kamara által üzemeltetett állomás címére írásban, vagy a www.ngea.hu oldalon elektronikus úton kell megküldeni. A Kamara ezután értesíti a növényvédelmi gép tulajdonosát a felülvizsgálat időpontjáról. A növényvédelmi gép a felülvizsgálat elvégzéséig rendeltetés szerint használható. A részletekről Jordán Lászlót, a NÉBIH növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettesét kérdeztük.

– Hogy áll a permetezőgépek kötelező bevizsgálása?

– A jelenlegi Európai Uniós és hazai jogszabályok szerint a permetezőgépeknek rendszeres műszaki ellenőrző felülvizsgálaton kell átesniük. Ennek a legfontosabb oka a környezetvédelem, hiszen nem megfelelő módon, egyenetlenül kijuttatott növényvédő szer súlyos kockázatot jelent. A kötelező műszaki felülvizsgálaton megfelelt, jól beállított növényvédelmi gépekkel érhető el a növényvédő szerek maximális hatékonysága. A pontosan kijuttatott kemikáliával érhető el a legjobb biológiai hatékonyság, ugyanakkor így a leggazdaságosabb növényvédő szer felhasználása.

– Mik a határidők?

– A rendelet szerint 2016. november 26. után tilos a három évnél idősebb, nem felülvizsgált, vagy felülvizsgálaton nem megfelelt növényvédelmi géppel növényvédelmi tevékenységet végezni. Mivel a felülvizsgálatok lefolytatásához szükséges infrastruktúra kialakítása még folyamatban van, így a fenti előírás betartásának ellenőrzése során a hatóság elfogadja azt is, ha még nem történt meg a felülvizsgálat, de a vizsgálatot megrendelte a termelő. A mezőgazdasági termelésben használt növényvédelmi gépek száma több tízezres nagyságrendű, azonban a vizsgálóállomások kialakítása és a vizsgálatok végzése olyan ütemben halad, hogy a jövő évi tavaszi munkálatok megindulásának idejére már jelentős számú géphez eljutnak a szakemberek.

– Aktívak- e a gazdák?

– A gazdák tudnak róla, sokan már jelentkeztek a felülvizsgálatot végző gépállomásnál, és a regisztráció folyamatos. Amennyiben a permetező gép sikeresen megfelelt a műszaki felülvizsgálat követelményeinek, úgy az 3 évre érvényes működési engedélyt és matricát kap.

– Milyenek az eddigi tapasztalatok?

– Akik eddig elvégeztették a kötelező felülvizsgálatot, pozitívan nyilatkoztak a tapasztalataikról. A tulajdonosok már a vizsgálat előtt igyekeznek komolyan előkészíteni a gépeiket, majd a felülvizsgálatból és az ott végzett beállításokból sok tapasztalatra tesznek szert, ezért a későbbiekben ők maguk is nagyobb hangsúlyt fektetnek a pontos beállításra, az egyenletes szóráskép ellenőrzésére. Vannak gazdák, akik kifejezetten örülnek, hogy már itthon is lehetőség van ilyen komplex ellenőrző vizsgálatok végzésére: egyes nagy gazdálkodók, akik eddig a minőségbiztosítási követelmények miatt Ausztriába vitték a permetezőgépeiket felülvizsgálatra, ezentúl ugyanezt a saját megyéjükben is elvégeztethetik.

– Szankciókkal sújtják azokat, akik nem felelnek meg az előírásoknak.

– A rendelet kimondja, hogy 2016. november 26-tól a 3 évnél idősebb, nem felülvizsgált vagy felülvizsgálaton nem megfelelt növényvédelmi géppel növényvédelmi tevékenységet tilos végezni. A be nem jelentkezett gépeket a helyszíni technológiai ellenőrzés során a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi osztályán dolgozó növényvédelmi felügyelők leállítják, és a felülvizsgálat megfelelő eredményéig az adott géppel való munkavégzést felfüggesztik. A felülvizsgálattól függetlenül a permetezőgépnek minden munkavégzés alkalmával meg kell felelnie a permetezés-technikai követelményeknek.

– Hogy alakítják ki a felülvizsgáló állomásokat?

– A gépek felülvizsgálatát kérelemre a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara által üzemeltetett felülvizsgáló állomások végzik. Megfelelő felülvizsgálati eredmény esetén az állomás kiadja a működési engedélyt igazoló matricát. Az első állomás már üzemel, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Növényvédő Gép Ellenőrző Állomása, Sárbogárdon, de ez már csak a Fejér megyei megrendelőket fogadja, mivel néhány héten belül országszerte több állomás is megkezdi működését, szeptembertől pedig 24 állomáson fogadják a jelentkezőket. A tervek szerint minden megyében lesz vizsgáló állomás, nagyobb megyékben több is. A Növényvédő Gép Ellenőrző Állomás (NGEA) minden műszere mobil rendszerű, éppen azért, hogy a permetező gép tulajdonosának ne kelljen nagy távolságra mennie a vizsgálat elvégzésére. A gazdálkodó kérheti, hogy a vizsgálat a saját telephelyén történjen, vagy összeszerveződhetnek többen egy közeli telephelyre, így mindenki számára könnyebben elérhető lesz a felülvizsgálat.

– Pontosan mire terjed ki a vizsgálat?

– Az általános állapot felmérés során vizsgálják a gép általános műszaki állapotát, tisztaságát, a szükséges kiegészítők meglétét, (pl. kardánburkolat), a fúvókák azonosságát, keret stabilitást, a tömítések, membránok alkalmasságát, mérőrendszereinek megbízhatóságát, és ellenőrzik a permetszer kijuttatását (cseppképzés és szórástechnika). Nem megfelelő műszaki állapotú gépet nem lehet vizsgálatra bocsátani.

– Melyek a gépektől elvárt követelmények?

– A forgalomba hozatalkor a minőségtanúsítási dokumentációban leírtaknak megfelelő műszaki paraméterek teljesítése.

– És a költségek?

– Egy permetezőgép műszaki felülvizsgálatának időtartama, géptípustól függően, 2-3 óra, a költsége pedig a szántóföldi és ültetvény permetező gépek típusától és a vizsgálattól függően 20000-50000 Ft között változik.

– Milyenek a külföldi mintákkal kapcsolatos tapasztalatok, információk az eredményességről?

– Európában csak Finnország és Románia nem rendelkezik országos ellenőrző hálózattal. A legtöbb országban eddig önkéntes alapon végezték a felülvizsgálatokat, de így is legalább egyszer valamennyi permetezőgép bevizsgálásra került Ausztriában, Belgiumban, Németországban, Hollandiában és Svájcban. Nagyon jól állnak a felülvizsgálattal Lengyelországban, Olaszországban és Szlovéniában is.

agrotrend.hu / G.G.

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook