Gazdálkodás

Szántóföld

Jelentősen változnak a növényvédelmi jogszabályok

Január elsejétől nagyobb szerep jut a növényorvosoknak. A gazdáknak az első kategóriás növényvédőszerek használatához szerződést kell kötniük, és a permetszerek kijuttatásának feltételeit is szigorították. November végéig pedig minden gazdának be kell jelentkeznie a permetezőgépek háromévenkénti kötelező felülvizsgálatára.

Létrehozva:

|

Tarcali Gábor a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában elmondta: az a cél, hogy a növényvédőszer felhasználása indokolt legyen, ezért lépett fel az az igény, hogy a növényorvos és a gazda között legyen szerződéses viszony, amely legalább egy tenyészidőszakot felölelő tevékenységre szól.

Az új rendszer jobban kiszűri a növényorvosi vényekkel történt korábbi visszaéléseket. Azoknak a gazdáknak, akik vényköteles, első kategóriás növényvédőszert használnak, május végéig kell szerződést kötniük a növényorvosokkal. A hatóság addig nem ellenőriz, de az is elképzelhető, hogy erre további haladékot kapnak a gazdák. Hozzátette: a rendszert üzemeltető hálózat nem lesz profitorientált, a gazdáknak csak a rendszer fenntartásához szükséges díjakat kell kifizetniük.

Tarcali Gábor hangsúlyozta: november 23-ig a gazdáknak egy fontos feladatuk van: amikor a permetezőgép felülvizsgáló állomásrendszer feláll, azonnal regisztrálniuk kell.

A növényvédelem veszélyes üzem, így a szerek kijuttatása megfelelő végzettséghez és nagyobb szigorhoz kötött. A növényvédőszerek első kategóriájába tartozó készítményekhez növényorvos vagy növényvédő szakmérnök végzettség szükséges, elsőfokú növényvédős szakirányítása mellett alkalmazhatók. Alapfokú növényvédelmi végzettséggel, második kategóriás növényvédőszer felhasználói engedéllyel, úgynevezett zöld könyvvel rendelkező szakember juttathatja ki ezeket a szereket.

Második kategóriás növényvédőszer felhasználható az úgynevezett zöld könyvvel önállóan is, kivéve a szolgáltatási tevékenységet.

A harmadik kategóriás növényvédőszerek a szabadforgalmú készítmények, amelyek engedély és végzettség nélkül vásárolhatók meg, és saját célra felhasználhatók, tájékoztatott Tarcali Gábor.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook