Gazdálkodás

Szántóföld

Franciaországnyi területen jelentek meg erdők

Maguktól is újratermelődnek az erdők, ami fontos felfedezés a klímaváltozás elleni harcban – áll olvasható egy környezetvédelmi kampányszervezet új tanulmányában. Az anyag szerint az elmúlt 20 évben akkora területen jelentek meg az erdők, mint a mai Franciaország.

Létrehozva:

|

59 millió hektárnyi erdő jelent meg a Földön az elmúlt két évtizedben és sok helyen ehhez még emberi beavatkozásra sem volt szükség – írják egy új tanulmányban az Egybillió Fa nevű szervezet szakértői. Ezek az erdők – amelyek a Franciaország területéhez mérhető felületen jelentek meg Amerika éves széndioxid-kibocsájtásánál is több, összesen 5,9 gigatonna széndioxidot tudnak kivonni a légkörből – írta meg az Infostart.

A kutatók tucatnyi országban vizsgálták az erdők regenerálódási képességét. Kiemelték, hogy Brazília atlanti körzetében, Mongóliában és Kanadában volt a leglátványosabb a folyamat. Sok esetben emberi beavatkozásra sem volt szükség, bár máshol vissza kellett fogni a mezőgazdaságot és el kellett keríteni a kérdéses erdős részeket.

A kutatók terepszemlék során és műholdas technológiával követték nyomon az erdők feléledését és hangsúlyozzák, hogy az erdősítés a klímaváltozás elleni fellépés egyik fontos eleme lehet. Ugyanakkor a szerzőket nem lehet függetlennek nevezni, mert az Egybillió Fa nevű kampányszervezet megbízása alapján dolgoztak és nem egy tudományos szaklapban publikálták felfedezésüket.

Mégis, szerintük fontos felismerni, hogy gyakran olcsóbb és a széndioxidot jobban megkötő módszer hagyni a természetet végezni a maga dolgát, a kormányoknak pedig az a feladatuk, hogy elősegítsék ezt a folyamatot.

Fotó: pixabay.com

Az egyik legjobb példa Brazília atlanti vidékének erdőségei – annak ellenére, hogy a hatalmas országból jobbára az amazóniai erdőírtásokról érkeznek hírek. Egy másik terület Mongólia északi vidéke, ahol 1,2 milliárd hektárnyi erdő jelent meg, részben a kormány fokozott odafigyelésének, részben a Természetvédelmi Világalap (WWF) tekékenységének nyomán. A szerzők szerint ugyanakkor nem ülhet senki a babérjain: az erdők még mindig nagyobb ütemben ritkulnak, mint generálják újra magukat – figyelmeztetnek. Brazíliában például az atlanti terület erdei a korábbi 12 százalékára zsugorodtak és az eredeti terület 30%-ra kell visszanőniük ahhoz, hogy fenntartható állapotba kerüljenek – áll a tanulmányban.

Megéri erdőt telepíteni?

Az erdőtelepítések hasznáról az utóbbi pár évben vita bontakozott ki a tudományos közösségen belül.

Sok tudós figyelmeztet, hogy az erdősítés egyedül nem vezet eredményre és hogy a fő feladat még mindig az emberi széndioxid-emisszió visszafogása. Sassan Saatchi, a NASA vezető kutatója, az erdők széndioxid megkötési képességét vizsgáló szakértő például üdvözli az ötletet, de felhívja a figyelmet: „az ördög a részletekben van” és hogy sok kérdést kell megválaszolni arról, hogy a megvalósítható-e, tudományosan megalapozott és költséghatékony-e a masszív erdőtelepítés.

Például, a tudománynak választ kell adnia arra, hogy pontosan mennyi széndioxid tudnánk kivonni a légkörből az erdősítéssel? Milyen ütemben csökkenne a szén-dioxid-szint az atomszférában? És mi lenne az élelmiszer-termeléssel, ami miatt főleg a növekvő lélekszámú trópusi vidékeken mezőgazdasági területeket hasítanak ki?

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook