Gazdálkodás

Szántóföld

Franciaország nem száll versenybe – különösen rosszak a betakarítási eredmények

A francia gazdák az idén különösen rossz gabona- és olajnövénytermést takarítottak be. Ezt a legújabb hivatalos statisztikák is újra megerősítették: a lágybúzára és a repcére vonatkozó értékeket ismét csökkentették.

Létrehozva:

|

A párizsi Mezőgazdasági Minisztérium Statisztikai Szolgálata (Agreste) az idei gabonatermésre vonatkozó októberi becslését a szemes kukoricát is beleértve 55,09 millió tonnára teszi; ez 24,2 százalékkal kevesebb, mint 2015-ben, és 20 százalékkal kevesebb az ötéves átlagnál.

A lágybúza esetében a statisztikusok az előző évihez képest most 31,5 % csökkenést jeleznek 28,04 millió tonnára; a kemény búzánál pedig 13,6 százalékot, 1,56 millió tonnára. A hektáronkénti hozamok lágy búzánál csak 53,6 mázsa volt, míg 2015-ben 79,3 mázsa. Az Agreste adatai szerint ez az elmúlt 30 évben a legrosszabb lágy búza termés.

Kemény búzából a gazdák hektáronként 42,8 mázsát arattak, az előző évi 56,6 mázsához képest. Az árpatermést a statisztikai szolgálat most 10,02 millió tonnára becsüli; ez 23,1 százalékos csökkenés. Az átlaghozam csak 54,0 q/ha volt.

A kalászos gabonafélékhez képest sokkal kisebb terméscsökkenést látnak a szakemberek a szemes kukorica esetében: itt 6,7 százalékos terméscsökkenésre számítanak, ami alapján 12,59 millió t kukorica várható.

őszi repcéből jelenleg 4,64 millió t betakarított mennyiségre számítanak, az előző évi 5,31 millió t után.

A rossz gabona- és repcetermésért az Agreste szerint az idei időjárás a felelős, melyre túlzott mennyiségű csapadék, és tavasszal a hiányzó napsütés volt a jellemző. Ez az őszi és a tavaszi vetésű növényeket egyaránt megviselte. Emellett a növények növekedését a márciusi és áprilisi alacsony hőmérsékletek is negatívan befolyásolták. A május közepén beköszöntő sok esővel, és áradásokkal együtt járó hűvös idő nemcsak a növények növekedésére volt kedvezőtlen hatású, hanem kedvezett a kártevők és a betegségek terjedésének is. Ezzel szemben a július és az augusztus túl száraz volt. Nyugat-Franciaország egyes területein a csapadékhiány ezekben a hónapokban elérte a 73 százalékot.

agrotrend.hu / topagrar.com

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook