Gazdálkodás

Szántóföld

Egyre kevesebb a malom, de így is elég a liszt

Míg 1990 óta világszinten 70 százalékkal nőtt a mezőgazdasági kibocsátás, addig Magyarországon 30 százalékkal csökkent. Ugyanakkor
a meglévő malomkapacitás még így is 1,8 millió tonna, miközben csak 1,2 tonnára van szükség.

Létrehozva:

|

A Debreceni Egyetem MÉK Növénytudományi Intézete, a Debreceni Egyetem AKIT, a DAB Agrártudományi Szakbizottsága és a Hajdú Gabona Zrt. 2018. május 29-án tartotta meg a 25. jubileumi búzatanácskozást Debrecenben – rírta meg az MTI.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a malomipar helyzetét elemezve elmondta, hogy az utóbbi években nagyfokú koncentráció ment végbe az ágazatban: 1999-ben még 142 malom volt az országban, jelenleg 52 mûködik. Ugyanakkor a meglévõ malomkapacitás 1,8 millió tonna, miközben csak 1,2 tonnára van szükség. Megjegyezte, a Magyarországon elõállított lisztbõl 200 ezer tonnát exportálnak évente.

A tanácskozáson Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ fõigazgatója riasztónak nevezte, hogy míg 1990 óta világszinten 70 százalékkal nõtt a mezõgazdasági kibocsátás, addig Magyarországon 30 százalékkal csökkent. Mint utalt rá,

az ágazat kibocsátása 2600 milliárd forint, az összes uniós támogatás pedig 600 milliárd.

Szerinte ez azt jelenti, hogy jelenleg a magyar mezõgazdaságot a támogatások tartják életben, ami nélkül mûködésképtelen lenne.

Ugyanakkor azt is mondta, jó a magyar mezõgazdaság fejlesztési iránya, az elmúlt években „elindult a lejtmenetbõl".

A versenyképesség növelése érdekében tett lépések között megemlítette a szétaprózódott hazai agrár-felsõoktatás koncentrálását, a vertikális integráció erõsítését, a GMO-mentes élelmiszerlánc kialakítását.

A fõigazgató a magyar agrárágazat egyik fõ feladatának nevezte a Kárpát-medence megváltozott klímafeltételeihez igazodó technológiák kidolgozását, az öntözött területek növelését, valamint a precíziós mezõgazdaság kiterjesztését, ami lehetõvé teszi, hogy a legkisebb ráfordítással érjék el a legjobb eredményeket.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook