Gazdálkodás

Szántóföld

A végéhez közeledik a betakarítás

Kívánni sem lehetne a mostaninál optimálisabb időjárást a betakarításhoz, de a talajmunkákhoz, a vetéshez, a földbe került magvak keléséhez és a földből már kibújt, zsenge növények fejlődéséhez kiadós, áztató esőre volna szükség.

Létrehozva:

|

Szomjaznak a földek, porzik a határban dolgozó gépek mögött a talaj, a gazdák szerint gyorsan és legalább 20 milliméternyi csapadék kellene. Bár a kemény rögök alaposan próbára teszik a gépeket, földben van és több táblán már ki is kelt a 21 és félezer hektáron elvetett őszi káposztarepce és a 900 hektár rozs. Vége felé jár a 15600 hektár őszi árpa vetése, s a mintegy 64 ezer hektárra tervezett őszi búza csaknem felét is elvetették a cikk megírásának időpontjában – írja a feol.hu.

Lehet haladni a munkafolyamatokkal – fotó: pixabay.com

A csapadékmentes időt kihasználva, gyorsan haladnak a betakarítási munkákkal a gazdák. Magtárban van már a teljes napraforgótermés. A 33600 hektáros termőterületről összesen 107 és félezer tonna magot takarítottak be a megyében. Befejeződött a burgonya és a szója betakarítása, s felszedték a 2600 hektáron termelt cukorrépa mintegy negyedét.

A legnagyobb munkát a több mint 81 ezer hektárnyi kukorica betakarítása jelenti, a munkával a múlt hét végéig a terület több mint egyharmadán végeztek. A termés­eredményekkel elégedettek a gazdák, a megyei adatok szerint az eddig learatott táblák hektáronként átlagosan 8,76 tonna szemterméssel fizettek.

A következő napokban igyekeznek felgyorsítani a munkát, az érvényes szabályozás értelmében ugyanis novembertől az eddiginél többet kell fizetni a szárítókban használt gázért, ami számottevően megnöveli a kukorica amúgy sem alacsony termelési költségeit.

Jelenleg 17-18 százalék körüli nedvességtartalommal takarítják be a kukoricaszemeket a gazdaságok, amit a biztonságos tárolás érdekében a szárítással általában 14-14,5 százalékra mérsékelnek.

Kiemelten ügyelnek a minőségre

A takarmányozásra szánt kukorica aratása mellett különös gonddal figyelnek a gazdák a humán felhasználásra szánt fajták betakarítására. A székesfehérvári Aranybullánál a közelmúltban végeztek a 100 hektárnyi vaxy kukorica szedésével. Bár a termés jó áron értékesíthető, termesztése nagy odafigyelést, sok munkát igényel – mondta Szabó Gábor növénytermesztési ágazatvezető.

Izoláltan, az egyéb fajtáktól kellő távolságban kell vetni, tárolni is csak elkülönítetten szabad, s a feldolgozó kemény feltételeit betartva, kiemelten kell ügyelni a minőségre.

Hasonlóan nagy gonddal kell művelni és betakarítani a fajtakísérleti parcellák termését. A hazai fajták mellett a megye több gazdaságában három nagy külföldi nemesítő cég fajtáival is végeznek termesztési kísérleteket.

Mint a külföldi vállalkozások területi képviselőjétől megtudtuk, a pontos összehasonlítás érdekében a három nemesítő cég a már ismert, illetve jövőre és a következő években köztermesztésbe kerülő hibridjeit egymás mellett, kizárólag azonos talaj- és időjárási körülmények között próbálják ki a gazdák.

A cél az, hogy saját gazdaságuk termőhelyi adottságai között teszteljék, hogy mit „tudnak” az adott hibridek, mennyire versenyképesek más fajtákkal szemben. A legnagyobb külföldi nemesítő cégek – pont azért, hogy a hazai termesztési körülményeknek leginkább megfelelő fajtákat kínálhassák a magyar gazdáknak – nemesítő állomást, vetőmagüzemet is működtetnek nálunk.

A vetőmagot a hazai termesztők állítják elő, mégpedig olyan eredményesen és kiváló minőségben, hogy annak 75 százaléka külföldön talál vevőre.

agrotrend.hu / feol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook