Gazdálkodás

Szántóföld

A legjobb termés a legjobb termőföldről!

Ismerje meg a KWS legújabb programját!

A gazdálkodók jól tudják, hogy a betakarítás után azonnal eladott termény ára nagyban függ a termésmennyiségtől: ha jó a termés, alacsony az ár, ha viszont rossz a termés, az ár magas lesz. A gazdálkodók a következő évvel kapcsolatos döntésekkel igyekeznek egyszerre felkészülni mindkét eshetőségre, ez az igyekezetük azonban eléggé ellentmondásos.

Ha a kukoricát „kedvezőtlen” évjáratra készítik fel, ami általában aszályos évet jelent, csökkentett műtrágya adagokra van szükség, mivel a terméscél alacsony (maximum 8 t/ha). Ezzel szemben, ha „kedvező” évjáratra készülünk, jóval több tápanyagot kell biztosítani a növénynek. A biztonságos kukoricatermesztést támogató ClimaControl3 kutatási program bevezetése után a KWS a második legfontosabb termesztési célhoz is létrehozta saját programját: „A legjobb termés a legjobb termőföldről”. A program olyan hibrideket kínál a gazdálkodóknak, amelyek képesek optimálisan kihasználni a nagy termés érdekében biztosított tényezőket. Ezeket a fajtákat a KWS intenzív körülmények között teszteli a legkülönfélébb klímazónák esetében, kezdve a kontinentális termőterületektől egészen az óceáni éghajlatú vidékekig. A PLUS4GRAIN hibridek a hasonló érési csoport elterjedt hibridjeihez képest nagyobb termést képesek elérni a 10t/ha-t jelentősen meghaladó terméseket biztosító területeken.

A KWS azonosította azokat a genetikai forrásokat, amelyek intenzív viszonyok között hozzájárulnak a nagyobb termőképességhez. A termés növelése csak akkor lehet eredményes, ha maximalizálni tudjuk az alábbi három paraméter legalább egyikét:

  • növényenkénti szemek száma,
  • hektáronkénti növények száma és
  • magtömeg.

Az ilyen intenzív hibrideknek jelentős tartalékokkal kell rendelkezniük, amelyeket mozgósítani tudnak kedvező körülmények között. A következő év időjárását azonban továbbra sem tudjuk pontosan megjósolni előre. A gazdálkodók viszonylag jelentős része ezért egyszerre alkalmazza a két stratégiát a gazdaságuk különböző területein. És ezt nagyon helyesen teszik! Tudjon meg többet kiadványunkból: http://bit.ly/KWSrekordkukoricatermes


 

Rendeljen KWS kukorica vetőmagot 2019. december 13-ig, és a megrendelt tételeket KWS Magyarország Kft. kamatmentesen hitelezi a vetőmag felhasználónak 2020. november 30-ig! Részletekért keresse területi képviselőinket!
 

KWS Magyarország Kft.
www.kws.hu

agrotrend.hu / KWS

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés