Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Szántóföld

Sürgetővé vált a parlagfű elleni védekezés

A kalászos gabonák és a repce betakarítása ütemesen halad, akárcsak a tarlóhántás. Ahol van nedvesség a talajban, ott megkezdődött a tarlókon az elszóródott magvak kelése és az évelő gyomnövények újrahajtása, tehát a tarlókezelések elvégzése ezeken a területeken most lesz aktuális. – hívja fel figyelmünket dr. Apponyi Lajos, legújabb szántóföldi előrejelzésében.

Az mezei-és közlekedési utak mentén látványosan megszaporodtak az aranka fertőzés miatti foltok. A fertőzés emellett az évelő pillangós területeken is terjed, ezek irtása a törvény szerint kötelező lenne, de a védekezés üteme nem elégséges.
Az aranka fertőzés sokszor más haszonnövényeken is előfordul, de ebben az esetben is kötelező ennek az élősködőnek az irtása.

Forrás: pixabay.com

A tarlókon a parlagfű kelése most a talaj nedvességtartalmától függ, de általános a fertőzés, ezért a tarló ápolását folyamatosan el kell végezni. A meghagyott parlagfű néhány cm-es állapotában is képes virágozni, illetve magot kötni, tehát már a virágzás kezdete előtt végezzük el a tarlóhántást a pollenszóródás és a magérlelődés elkerülése érdekében.

napraforgó virágzása általános. A betegségek terjedését a magas hőmérséklet most gátolja, de az alsó, idősebb leveleken általánosan előfordul az alternáriás levélfoltosság. Lassú ütemben a szklerotíniás tőfertőzés is terjed, de a talajok száradása gátolja a nagyobb mértékű tőpusztulást. Csökkent a levéltetű fertőzés, de a mezei-és lucerna poloskák szívogatása miatt a tányérok környékén és a levélnyélen emelkedik a sebzések miatti felrepedések száma, de a száraz-meleg idő nem kedves a sebzése keresztüli gombás eredetű fertőzéseknek.

Azokban a tájegységekben, ahol elegendő nedvesség van a talajban, ott a párás meleg kedvezően hat a kukorica növekedésére. A címerhányás és a csőképződés mindenütt elkezdődött, illetve már tart. A kukoricamoly első nemzedékének a rajzása a nyugati tájegységekben is lezajlott. A kikelt lárvák még nem furakodtak be a címerbe és a szárba, de az ilyen jellegű kártétel napokon belül megkezdődik.
Az amerikai kukoricabogár rajzása vontatottan halad, a csapdák csupán néhány bogarat fognak. A gyapottok bagolylepke rajzása szünetel, de a vetési bagolylepkék repülése folyamatosan emelkedik. A virágzó növények vonzó hatást gyakorolnak a peterakó nőstényekre, beleértve a gyomos területeket is.
agrotrend.hu / novenyvedoszer.hu
Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés