Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Szántóföld

Hozam maximalizálás repcehibridekkel

A nyereséges repcetermesztéshez megfelelő szakmai felkészültség és technológiai háttér szükséges, mert a körülményekhez folyamatosan alkalmazkodva, tudatosan kell kiszolgálni a növény igényeit. Az élő és élettelen környezeti tényezők okozta stressz hatások következményeként a repcehibridek potenciális termőképessége és a realizált (betakarított) termés mennyisége között jelentős eltérés mutatkozik. A termelési költségek drasztikus növekedésével, a kémiai növényvédelem lehetőségeinek szűkülésével egyre jobban felértékelődik a genetikai megoldások jelentősége. A genetikai szerepe az, hogy a növényben rejlő terméspotenciál és a realizált termés között fennálló rést az agrotechnikai és kémiai megoldásokkal kiegészítve áthidalja. Ezért állítottak elő a nemesítőink célzott keresztezési és szelekciós módszerekkel olyan hibrideket, amelyek kiterjesztett genetikai biztonságot jelentenek a tenyészidőszak különböző fázisaiban fellépő kórokozókkal és stresszhatásokkal szemben.

A repcetermesztés eredményességét befolyásoló tényezők

 

Genetikai védelem 3 kórokozó ellen: egészséges szár a betakarításig

Mivel a szár lényeges szerepet tölt be a növény egész élete folyamán a növekedéshez és termésképzéshez szükséges tápanyagok és a víz illetve az asszimiláták szállításában, ezért kulcsfontosságú, hogy a betakarításig egészséges maradjon. A betegségeknek jobbal ellenálló, robosztus hibridek szára hosszabb időn keresztül képes biztosítani a szemtelítődéshez szükséges anyagok transzportját. Ez nagyobb termést, átlagosnál nagyobb ezermagtömeget és jó olajtartalmat eredményez. Legújabb hibridjeink együttesen rendelkeznek erős Fóma rezisztenciával (poligénes és specifikus), Cilindrospórium rezisztenciával, valamint nagyon jó Verticillium toleranciával.

Ez a genetikai védelem a leghatékonyabb és legtartósabb megoldás, mely biztosítja a hibridek termőképességének még jobb kihasználását, egyúttal csökkentve az egyéb termelési költségeket.

Hatékony nitrogén hasznosítás: terméselőny optimális és korlátozott nitrogén elérhetőség esetén is.

A repce tápanyagellátása során a nitrogén kijuttatás időzítése, a hatóanyag mennyiség és a használt műtrágya típusa nagyban meghatározza annak hasznosulását. Ugyanakkor a környezeti tényezők, sőt a termelt hibrid szerepe is jelentős. Az LG repcehibridek hatékony nitrogén hasznosítása tovább növeli termésbiztonságot. Ez azt jelenti, hogy a nitrogén felvétel, az asszimiláció és mobilizálás nagyobb hatékonyságának eredményeként – a hagyományos hibridekhez képest – magasabb hozam érhető el velük optimális nitrogén ellátás esetén. Ugyanakkor jobb termésstabilitással rendelkeznek, ezért, ha kedvezőtlen körülmények – például szárazság – esetén kevesebb a felvehető nitrogén mennyisége, kisebb terméscsökkenéssel reagálnak.

A Limagrain genetikai megoldásai a repcetermesztés eredményességének növeléséért
Jelenlegi hibridjeink az eltérő piaci igényeknek megfelelő, több különböző tulajdonság kombinációit tartalmazzák. Ennek eredményeként az LG repcehibridek széleskörű genetikai biztonságot nyújtanak a tenyészidőszak különböző fázisaiban fellépő kockázatok kezelésében és a termés megóvásában.

Ezzel nem csak rugalmasságot biztosítanak a technológiában, hanem a terméspotenciál nagyobb mértékű kihasználást is lehetővé teszik. Bízunk abban, hogy egyre többen számolnak ezekkel a genetikai megoldásokban rejlő lehetőségekkel és választják repcehibridjeinket. Ebben segítséget nyújtanak felkészült értékesítési kollégáink: https://lgseeds.hu/kapcsolat

Az LG repcehibridek terméselőnyt és biztonságot növelő tulajdonságai

 

 

 

 

 

 

Agrotrend.hu/ Limagrin

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés