Szántóföld
Hamarosan kezdődik a mák betakarítása, kihívásokkal teli szezon
Még egy hónap és kezdődhet a mák betakarítása. Aki már kitapasztalta és kiismerte, az nem véletlenül tartja munkaigényesnek, ezért sokan nevezik szerencsenövénynek is. Pedig a mák beillesztése a vetésszerkezetbe javítja a talaj vízgazdálkodását, elősegíti a humusztartalom és a levegőháztartás növekedését. Hektáronként 1,2 tonna termésre van esély kedvező körülmények között.

Forrás: pixabay.com
Május végén így virágzott a mák a tokaji borvidék kapujában. Fotó forrása: Vajda János, Boon.hu
A Dél-Alföld a hazai máktermesztés egyik meghatározó térsége. Idén sok probléma van a termesztése körül, amit nem a csapadék hiánya okoz, mert az ellen mindenkinek a saját eszközeivel kell védekezni. Márciustól a májusi elsők megérkezéséig száraz volt az időjárás, amit a növény nagyon megérzett. Pedig a dél-alföldi meleget szereti a mák. De ennek az a hátránya, hogy a hosszú meleg periódusban megjelenik a gyökérormányos és emiatt elég komoly terméskiesési problémák lesznek. A májusi eső végül aranyat ért, viszont a fertőzéssel súlyosan érintett területeket ez nem mentette meg.
Az egy tonna termésért ennek ellenére megéri a rizikót vállalni a többi gabona növénnyel szemben. Idei viszont csak 50-60 százalékos termésről beszélhetünk a kelési problémák miatt, ezért a tőszám is kevesebb lett. Ami viszont megmarad, annak jó lesz a minősége. Csongrád-Csanád vármegyében a melegedés miatt sokan a kukoricát váltották ki mákkal. A vármegyében tavaly ősszel 85 termelő vetett mákot 1450 hektáron.
A jó minőségű étkezési mákra külföldön, elsősorban Németországban van kereslet. A mák kilója 2200 és 2500 forint között alakul.
A máktermesztés az unióban szigorúan szabályozott. Ennek megfelelően saját felhasználásra 500 m2 -nél kisebb területen termeszthető, alacsony 0,06 százalék alatti alkaloid-tartalmú fajták alkalmazásával. Ennél nagyobb területen történő termesztése, illetve gyógyszeripari felhasználású, magas alkaloidtartalmú fajták vetése engedélyhez kötött.
A mákot a legtöbben gazdag ízvilága miatt kedvelik, kevesen tudják, hogy emellett a mákszemek ásványianyag tartalma is figyelemre méltó, számos, a szervezetünk működése szempontjából nélkülözhetetlen nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaznak.
agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu