Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Nem kategorizált

A tömörödött talaj jelentős veszteséget okozhat

A savanyú talajok aggregátum stabilitása alacsony, szerkezete külső tényezők hatására összeomlik, tömörödik. A jelenség csapadékos illetve száraz körülmények között is egyaránt látványos de ideális csapadékviszonyok mellet is jól látható.

Alacsony pH > Kalcium hiány > Tömörödött talaj > Rossz vízháztartás > Gyenge tápanyaghasznosulás

Bakonyalja 2024 június Forrás: Omya Hungária Kft.

A hirtelen lezúduló csapadékot a tömörödött talaj nem tudja befogadni, elvezetni. A víz összegyűlik a felszínen és a gyökérzet aphyxiáját, a növények fulladását okozza. Ugyanakkor a rengeteg csapadék nem jut be a talaj mélyebb rétegeibe, hanem elfolyik a felszínen és „elmossa” illetve „összemossa” a tápanyagot valamint a szervesanyagot. Ez a folyamat vezet a tábla foltosságasához.

Száraz időben a szerkezet nélküli talaj elporosodik, vízmegtartó képessége kritikus, gyorsan kiszárad, a szél pedig elfújja a felszínről az értékes szervesanyagot és tápanyagot tartalmazó felső szintet. Ilyen esetben a növények fejlődése jelentősen korlátozott a termelő vesztesége pedig egyre csak nő.

Békés 2022 június
Forrás: Omya Hungária Kft.

Az Omya Calciprill megoldást nyújt a talaj szerkezeti problémáira. A mikronizált szemcseméret gyorsan javítja az aggregátumok szerkezeti stabilitását. A szerkezet ellenállóbb a környezeti hatásoknak, javul a talaj pH-ja, víz- és levegőháztartása, tápanyagszolgáltató képessége valamint a biológiai aktivitás.

A tömörödött, kalciumhiányos talaj terméskorlátozó hatása akkor is látványos ha a csapadékviszonyok ideálisak. Az ilyen talajok tápanyagszolgáltató képessége alacsony, a gyökérfejlődés korlátozott.

A meszezés serkenti a gyökérfejlődést

A kalcium-karbonátból származó Ca++  ionok javítják a talaj szerkezetét, serkentik  a gyökérfejlődést és ezáltal a tápanyagfelvételt.

A meszezés hatására intenzifikálódik a gyökérfejlődés, növekszik az elérhető víz és tápanyag mennyisége.

Az Omya Calciprill, mikronizált kalcium-karbonát és huminsav felhasználásával készült, felületkezelt granulátum. A Ca++ ionok javítják a talaj szerkezetét valamint pH-ját, serkentik a gyökérfejlődést és a tápanyagfelvételt illetve értékes tápanyagot biztosítanak a növényeknek.

Forrás: Omya Hungária Kft.

Juttasson ki aktív kalciumot tartalmazó Omya Calciprill-t a talaj szerkezetének, pH-jának és termőképességének javítása érdekében.

 

 

 

agrotrend.hu  / Omya Hungária Kft.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés