Szántóföld

2023 sem lesz a növénytermesztők éve

Létrehozva:

|

Kukoricából idén a tavalyi katasztrofális év után jóval kevesebbet vetettek, s bár az előzetes becslések nem rosszak, igen változatos a kép. Arra lehet ezért számítani, hogy a kínálati piaccal rendelkező búza és árpa kerül nagyobb mennyiségben a takarmányba – ezáltal kevesebb kukoricát dolgoznak majd fel. Napraforgóból is jobb termést várnak a gazdálkodók, bár az erős szél és a sok eső miatt sok helyen megdőltek a növények – jelent meg a Növényvédőszer.hu-n.

Ezen a héten megkezdődött a napraforgó betakarítása a Talentis Agro Holding ültetvényein, ahol majdnem 6 ezer hektárnyi területen foglalkoznak a termesztésével. A jelenlegi körülmények között 3 tonna fölötti lesz a termésátlag, ami összesen 18-20 ezer tonna napraforgót jelent. Az árak tekintetében már nincs ilyen bizakodás, ugyanis a 130 ezer forintos ár nem fedezi az önköltséget sem. Zimmermann István igazgatósági tag röviden úgy foglalta össze az őszi betakarítás mérlegét, hogy magasak a költségek és alacsonyak az árak. A szél és a sok eső szerencsére nem tett kárt sem a kukoricában, sem pedig a napraforgóban, de a felázott földeken gyakori tapasztalat az, hogy tövestől kidőlhet mindkettő növény.

„A silókukorica termésátlaga elfogadható: öntözetlen körülmények között 30-40, öntözöttnél pedig 60 tonnás hektáronkénti átlagokat jeleznek előre a szakemberek. A szarvasmarha állománynak tehát a takarmány háttere biztosított, bőven ellátják azokat jó minőségű szenázzsal és szilázzsal”.

Országos kitekintésben is az alacsony árak határozzák meg a mindennapokat. Kulik Zoltán agrárpiaci szakértő, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója azt mondja, hogy a 60 forintos takarmánybúzát nehéz értékesíteni, de az árpa is csak 50 forint körül mozog. Ennek az lesz a következménye az elemző szerint, hogy a négymillió tonnás kukorica felhasználásunk legalább 1 millió tonnával csökken.

– A kukorica feldolgozásához tehát 3,2 millió tonna áll majd rendelkezésre idehaza. Ilyenkor van úgynevezett 15 százalékos receptúra szabadsága a takarmányosoknak, tehát a tápokat általában – szakmai határokon belül – nagyobb mennyiségben látják el árpával és búzával. Ennek anyagi okai vannak, hiszen olcsóbbá és kedvezőbbé tehető így a takarmányár. Ha a takarmánybúza ára 62 forint, míg a kukoricáé akár 70 forint, akkor a majdnem 10 forint árkülönbség miatt mindenképpen várható egyfajta áttagozódás. Idén nagyobb lesz ezért a takarmánybúza és az árpa felhasználása a takarmányiparban, ezért a nagyobb etanolgyárak kevesebb kukoricát vásárolnak meg a kisebb felhasználás miatt, mint évekkel korábban -hangoztatta Kulik Zoltán.

A kukorica, a búza és az árpa tárolása is nagy kérdés, mivel a gazdálkodó nem tudja, vagy nem akarja eladni a terményét. A búza kínálati piaca szinte biztosan kivárásra készteti a legtöbb gazdát, így kérdés: mennyi tárolókapacitás marad a későbbi növények számára? Komoly átmenő készletek vannak Magyarországon: a gabona mennyisége megközelíti az 1 millió tonnát, ami igen soknak számít. Az agrárpiaci szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy egy átlagos évben 15-16 millió tonna az összes termés, ezért a gazdáknak ezekben az időszakokban mindig az a fő kérdése, hogy a kukoricát hogyan tudják betárolni. Ez a dilemma a kukorica betakarításánál jelentkezik majd, amikor megjelenik egy eladói nyomás a tárolókapacitási gondok miatt. Ennek a várható ideje novemberre tehető, amikor a betárolást követően mindenki a készletein ül majd, mert az árak – a terménybőség miatt is – alacsonyak.

A tavalyi tehát év az aszály, az idei év pedig az árak miatt nem a növénytermesztők éve.

agrotrend.hu / novenyvedoszer.hu

Hirdetés

Fókuszban

Facebook