Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

NAK 2023-as tájékoztató: halászati és akvakultúra ágazat, méhészeti ágazat

2024-től új névvel, formában és struktúrában jelenik meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tevékenységét összefoglaló éves beszámoló jelentés, melynek első tájékoztatóját március 20-án tette közzé a szervezet.

Halászati és akvakultúra ágazat

A MAHOP program esetén voltak visszahulló források, melyek esetében törekedett az IH arra, hogy az is eljusson a gazdálkodókhoz, így ennek megfelelően a teljes keretkihasználás érdekében 3,1 milliárd forintra pályázhattak a halgazdálkodók a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) felszabaduló forrásaiból a krízistámogatás keretében. Az már tudható, hogy az AM és az ágazat becslései helyesek voltak az igények tekintetében, a programot forrásvesztés nélkül tudják zárni, a felhíváshoz kapcsolódó támogatói okiratokat pedig októberben kézhez vehették a pályázók, és mivel december 31-ig zárni kellett a teljes MAHOP programot, így a kifizető ügynökség is mindent megtett, hogy év végéig megtörténjenek a kiutalások.

Forrás: pixabay.com

Az Európai Bizottság 2022 decemberében fogadta el az új MAHOP Plusz programot, ami a következő években összesen 53,9 millió eurónyi, azaz kb. 20 milliárd forintnyi forrást biztosít az ágazat számára 2027-ig. Forráselosztást tekintve a keret 30 százalékát a magyar kormány biztosítja, az unióból pedig 37,7 millió euró érkezik. A következő programozási időszak menetrendjét tekintve először a háttérintézmények felállítására vonatkozó felhívások kerülnek kiírásra, ezt követően lesz mód a gazdálkodók számára nyíló felhívások kihirdetésére.

Halászati de minimis támogatásokat is megemlítve, az Európai Bizottság 2023. október 6-án elfogadta a halászati és akvakultúra ágazatra vonatkozó úgynevezett „de minimis” rendelet, ami már hatályba is lépett. A halászati de minimis rendelet elfogadott módosítása tartalmazza, hogy a vállalkozásonkénti de minimis támogatás felső határa három év alatt 40 ezer euróra emelkedett, ami tízezerrel több az előző időszakhoz képest. A felülvizsgált halászati de minimis rendelet 2029. december 31-ig érvényes.

Méhészeti ágazat

A méhészeknek nemcsak termelés szempontjából volt kedvezőtlen az elmúlt két év, az ágazat komoly bajban van, pedig a beporzásban betöltött szerepe által súlya jóval túlmutat önmagán. A NAK feladatának tekinti a méhészeti ágazat helyzetének segítése mellett más ágazatokkal való szakmai kapcsolatainak erősítését, a közöttük történő érdekegyeztetéssel közös célok kijelölését.

Forrás: pixabay.com

Magyarországon körülbelül 20 ezren foglalkoznak méhészettel, hivatás-szerűen körülbelül 1.500 ember, a legtöbb magyar méhtartó jövedelemkiegészítésként méhészkedik, az ő számuk körülbelül 10-12 ezer, a többiek pedig hobbi szinten tartják a méheket. Együtt 1.200.000 méhcsaládot tartanak az országban, mellyel az Európai Unió méhcsaládszámának 10 százalékát (!) adják a hazai méhészek. A méhsűrűségben Európában az első helyen állunk, területre vetítve Magyarországon van a legtöbb méhcsalád.

A méhészeti ágazatban nagymértékben függ az időjárástól a megtermelt méz mennyisége. 2023-ban a méhlegelők közül egyedül a napraforgó mézelt. Az összes többi növény, így például az akác is alig adott mézet. Ezért kiemelten rossz évet zártak mézmennyiséget tekintve a méhészek.

Problémáikat tetézi az európai mézpiacon elmúlt két évben kialakult helyzet: jelenleg két és félszer annyi mézet exportálunk, mint amennyit Magyarországon elfogyasztunk, ezért a magyar méhészek többsége függ a nemzetközi piactól. Az EU a világ második legnagyobb mézimportőre, évente körülbelül 100-120 ezer tonna mézet kell megvásárolnia azoknak a mézkiszerelőknek, akik 20 tonnás tételekben veszik meg a mézet, majd üvegekbe rakják, és ezt árulják a nyugat-európai áruházláncokban, ahol hiány van mézből. Ezek a kiszerelők most már nem vásárolják meg az unióban megtermelt mézet, mert sokkal olcsóbban tudnak vásárolni Kínából és Ukrajnából. E két térségből származik az EU importjának több mint a kétharmada. Az ukrán méz gyakorlatilag vám nélkül érkezik be és olyan árszinten, amivel szinte nem tudnak versenyezni az európai uniós méhészek.

A méhcsaládok egészségi állapota több okra (klímaváltozás, varroa-atka stb.) visszavezethetően sajnos évről-évre rosszabb, ráadásul 2023-ban újabb gond fészkelte be magát Magyarországra: sikerült azonosítani az első magyarországi, ázsiai lódarázs kolónia fészkelőhelyét. A felderítésben a darazsat elsőként észlelő méhész, holland és belga szakemberek, valamint az OMME munkatársai vettek részt, akik egyúttal rögtön be is fogták a darazsakat.

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés