Gazdálkodás

Még mindig lehet azt állítani hogy pusztítjuk a talajainkat?

Folyamatosan elszállítjuk a megművelt területről a szerves anyagot, ígyaz elhalt növényi részek nem jutnak vissza a talajba, ráadásul az évnek csak egy bizonyos időszakában termelünk rajta növényeket. A fennmaradó részben növénymentes, vagyis csupasz a talajfelszín, emiatt nagyon erősen kitett az UV-sugárzásnak, a szélnek, az eső hűtő- és verő hatásának, ráadásul ezeket a talajokat rendszeresen nagy gépekkel terheljük, forgatjuk, törjük és zúzzuk.

Ezek együttesen azt eredményezik, hogy a növények számára kifejezetten kedvező morzsás állomány és a magas termékenység folyamatosan pusztul. Ennek a megállítása és a javítása érdekében egyre inkább teret kellene engedni a biológiai folyamatoknak a talajban. Erről beszélt egy szakmai tanácskozáson Hupuczi Júlia, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának docense.

Mint elhangzott: harminc évvel ezelőtt a megtermelt zöldségek sokkal nagyobb ásványi anyagokkal rendelkeztek, mint manapság, ugyanis a talajt kizsákmányolta a nagyüzemi gazdálkodás. Ennek van valóságalapja a szakember szerint, bár ez akár túlzó is lehet. Az azonban biztos, hogy az intenzív növénytermesztéshez nagy mennyiségű tápanyagra van szükség. A megfelelő mennyiséget tudjuk biztosítani most is műtrágyával, viszont ez a műtrágya a talaj számára nem táplálék. Mert abból nem tudja felépíteni a növényzetet. Ha elveszítjük a talaj termékenységét, az az állapot következik be, hogy hiába adagoljuk ki a műtrágyát, azt a növény nem tudja majd hatékonyan felvenni.

-Van egy ellenző tábor, amelyik az aljnövényzet szerepéről azt mondja, hogy ez egy újonnan felkapott hóbort, majd elmúlik. A szerves anyag utánpótlása és a talajfelszín védelme, borítása növényi részekkel, vagy a vetésforgók alkalmazása, a téli időszakban a takarónövények használata segíthet a talaj javulásában. A talajromboló megoldásokat ezért kerülni kell. Termőrétegeinket a vastag, humuszos eltartó képességre alapoztunk a növénytermesztés során, de ennek a felét már elveszítettük -összegezte Hupuczi Júlia.

A dunántúli lejtős területeken megfigyelhető az, hogy már nincs termékeny humuszos szint, ott már az alapkőzetbe vetnek a gazdák. Magyarországon még mindig túlságosan magas a szántott területek aránya, ugyanakkor megfigyelhető az, hogy egyre többen hagyják el a szántást. Még nem túl nagy a hangjuk, de szerencsére kitartók és növekszik ez a tábor. A mostani kutatásoknak és a gazdálkodókkal való kommunikációnak is ez a legfontosabb része, hogy hogyan változtassunk?

A termeléshez észszerűen kell bevezetni ezeket a változtatásokat. A kutatók most ebben tudnak segíteni a gazdálkodóknak, hogy ezeket az átívelő időszakokat, a talajromlást hogyan lehet áthidalni és mikor várható a javulás.

 

Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szakmai partner
Nyakas Farm
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés