Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Kimondottan nehéz a termesztése, de jó termést tud hozni az áfonya megfelelő gondozás mellett

A kimondottan nehezen szedhető növények közé sorolják az áfonyát, főleg ebben az évben, amikor másként érik amiatt, mert hetekkel előrébb tart a természet. A gyakorlott szedőket is megtéveszti ez, ugyanis ilyenkor az éretlenek is belekerülnek a ládákba, de az átválogatás és a kimérés után is nehéz észrevenni azt, ami kívül kék, de belülről még éretlen. Sokan kísérleteznek vele házi körülmények között és gyorsan fel is adhatják, ha egykét éven belül nem hoz termést, ezért előtte érdemes a szakember tanácsait kikérni. A jó minőségű áfonyára igen nagy a kereslet, A szürete még pár hétig tarthat.

Az áfonya talajigénye és gondozása
Alapvető tanítás, hogy az áfonya mészkerülő és egyúttal mészérzékeny növény, ezért kizárólag mészmentes talajon van esélyünk arra, hogy szép áfonya bokraink legyenek. Fontos, hogy esővízzel öntözzük az áfonyát, mert a magas keménységi fokú víz, tehát a meszes csapvíz is visszaveti a növények fejlődését. A nagy forróságban szépen, fokozatosan érnek a különböző fajták. A tapasztalatok alapján egyre több vásárló keresi a jó minőségű, hazai termelőktől származó áfonyát.

Már több, mint egy hete szüretelik az áfonyát országszerte, de az esős idő miatt nehezen indult a szedés. Az eső ennek ellenére sokat segít a fejlődésében, de a szüretelésnél nem igazán jött jól Somogy vármegyében sem, ahol nagy hagyománya van ennek a gyümölcsnek. A Balaton jó felvevője – a málnával együtt – az áfonyának – legyen szó turistákról, vagy kereskedőkről. Az időjárás miatt ennél a gyümölcsnél is korábban kezdődött a szüret, ami az érés folyamatát hátrányosan befolyásolta, ezért nem olyan a terméshozam, mint a megszokott években, viszont a végeredmény nem tűnik rossznak.

„Az öntözés nagyon fontos, de az igazi eső a legjobb a növénynek” -hangoztatják a szakemberek.

Általában négy fajta a közkedvelt, ezek közül a Réka névre hallgató fajta a legnépszerűbb, de az Amerikából származókat is keresik. A fajta jellege mindegyiknél más: van, amelyik nagyobb, de fanyarabb az íze. De minden függ attól, hogy mennyi napsütést és esőt kapnak, ezért fajtán belül is változhat két szüret között is az ízvilág.

Az áfonya a homokos, savanyú talajt szereti, vegyszermentesen is termeszthető, a metszés jelentheti egyedül a folyamatos gondozást. Vannak, akik tápoldat nélkül is képesek szépen nevelni.

A szép áfonyabokor titka: öntözés és talajtan
A növénynek levegőre is szüksége van, ezért az agyag például jól megtudja kötni a vizet a kisebb szemcseméret miatt, a homok pedig nem, mert elfolyik benne a víz. Az áfonya tehát a savanyú talajt kedveli: érdemes agro szövettel kibélelni a gödört, mert a felesleges vizet átereszti. Tőzeg kerülhet bele ezek után, ami 4,5 ph-értékű, ami más növénykultúrákban is megszokott, és ezután még keverhetünk még bele műtrágyát. 

 

Agrotrend.hu/ novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés