Kertészet

Zsendülés idején védekezzünk a cseresznyelégy ellen

Mitől lesz kukacos a cseresznye vagy a meggy? A cseresznyelégytől ugyan úgy tűnik, mintha kukacos lenne, de igazából az hivatalosan nyüves. Mivel a cseresznyelégy lárvája nyű típusú és nem pedig kukac.

Létrehozva:

|

A cseresznye és a meggy termesztése során az egyik legfontosabb kártevő a cseresznyelégy. Egészen pontosan kettő faj okozhat hasonló kárképet, az európai cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi), illetve a keleti cseresznyelégy (Rhagoletis cingulata). Mindkét faj 2 nemzedékes, és annak lárvája károsítja a termés húsát. Az imágó a tojását a zsendülő termés héja alá helyezi, így a kikelő lárvának nincs más dolga, mint hogy a termés magja felé berágja magát a gyümölcsbe. A két faj elkülönítése ugyan szabad szemmel is lehetséges, de a kár okozásának mértékét tekintve, mindkettő súlyos veszéllyel fenyeget, így az ellene való védekezés rendkívül fontos.

A megfelelő sárga lapos, csalétekkel ellátott csapdák rendkívüli hatékonysággal fogják a megjelenő imágókat.

A házi kerti termesztés során, egy-két cseresznye, meggyfa esetében érdemes az ún. tömeg csapdázással megakadályozni a kártételt, de nagyobb ültetvényben, ilyen védekezési módra nincs lehetőség. A csapda az árutermő ültetvényekben arra szolgál, hogy az imágó rajzásából meg tudjuk határozni a védekezés időpontját és módját, illetve a felhasznált készítmény típusát. A szakemberek csak ritkán határoznak meg javasolt védekezés küszöb értékeket, de ennél a károsítónál már nagyon csekély darabszám esetén érdemes védekezni. Ha néhány egyed belerepül a csapdába, már akkor érdemes a védekezés mellett dönteni, főként ha a termést a friss piacra, vagy éppen a konzerv vagy hűtőiparnak szeretnénk értékesíteni. A védekezési küszöb függ azonban a csapdák elhelyezkedésétől is, hiszen a cseresznyelégy magasan, 8-10 méteren fordul általában elő, ezért érdemes a megfigyelés pontosítása céljából a csapdát minél magasabbra helyezni, lehetőleg a fa északi oldalára.

A cseresznyelégy ellen az engedélyezett készítményekkel könnyedén és kellő hatékonysággal védekezhetünk. A sikeres védekezés alapja ennél a károsítónál az időzítés. A védekezés meghatározásához végezzünk tehát előzetes megfigyeléseket.

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook