Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Rekord körteárak mellett sokkal kisebb termést takarítottak be Olaszországban

Soha nem látott magasságokba szökött az Abate Fétel (Fétel apát) körte ára Olaszországban, Emilia Romagna tartományban, ahol héten már végeztek is a betakarítással.

Az 1,3-1,6 euró/kg közötti felvásárlási árak mellett azonban a gazdák nagy része vesztéseget könyvelt el a tavaszi fagyok miatti terméskiesés következtében. Szerencsésnek mondhatták magukat azok, akik 8-10 tonnás hozamot értek el, de nagyon kevesen voltak ilyenek, mivel a fagykárok mellett betegségek és az ázsiai márványpoloska is komolyan tizedelte az idei körtetermést – írta a FruitVeb.

Ez a polifág kártevő eredetileg Kínában, Japánban és Tajvanon őshonos, de először az Egyesült Államokba hurcolták be, majd 2012-ben már Olaszországból, Modena mellől is jelentették.

Fotó: wikimedia

Emilia Romagna tartományban terem az olasz körte 70%-a, az összes uniós termés 30%-a, ezen belül pedig a Fétel apát a legjelentősebb fajta. Idén azonban a tavalyi 611 ezer tonnás betakarítást követően csak 213 ezer tonnás termés várható, az Abate körte pedig 242 ezer helyett csupán 62 ezer tonnás termést ad a WAPA várakozásai szerint, azaz a negyedére csökken. A prognózis szerint Vilmosból is 155 helyett 63 ezer tonna várható, míg a harmadik legjelentősebb Conference fajta termése a harmadára esik vissza: 45-ről 15 ezer tonnára csökken az idén.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés