Kertészet

Ezzel a magyar csodagyümölccsel a teljes C-vitamin szükségletünket kipipálhatjuk

A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt. által nemesített magyar meggyfajta beltartalmi értékei miatt igazi superfood.

Magyar nemesítésű, különösen egészséges meggyfajtát mutattak be az MKSZN kutatói. A Pipacs 1 névre keresztelt gyümölcs beltartalmi vizsgálatai során kiderült: a savanykás ízű meggynek kiemelkedően magas az antioxidáns és a melatonin tartalma, tehát hazai különlegesség lehet a nálunk is egyre népszerűbb superfoodok között. 

A fajta szürete a napokban zajlik az MKSZN telephelyein – fotó: MKSZN

– A nemesítés egy hosszadalmas folyamat, nem lehet egyik napról a másikra új fajtákkal megjelenni. 10-15 év kell magához a fejlesztéshez és további 10-15 az eredmények elismertetéséhez. Ekkor kezdődhet csak a piaci bevezetés, vagyis a kutatók munkája csak hosszú évek múlva terem csak valódi gyümölcsöt – mondta Kasztovszky Zoltán, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Superfoodnak az olyan élelmiszereket nevezzük, amelyek kiemelkedően magas beltartalmi értékűek: gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, így jótékonyan hatnak a szervezet egészséges működésére. A Pipacs 1 a csonthéjas és bogyós gyümölcsök között is kitűnik: antioxidánstartalma a legtöbb gyümölcsét meghaladja.

A több évtizedes nemesítés során kialakított Pipacs 1 piaci bevezetése most kezdődött el, néhány éven belül akár már a hazai boltokban is találkozhatunk a magyar csodagyümölccsel. Ráadásul magas melatonintartalmának köszönhetően kozmetikai szerek alapanyaga is lehet.

agrotrend.hu / MKSZN

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés