Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Lesz elég a kedvenc zöldségeinkből

Lesz elég paprika és paradicsom idén itthon, és a minőség is sokkal jobb lesz, mint tavaly – fogalmazott az InfoRádiónak az alapvetően szentesi termelőket tömörítő DélKerTÉSZ szövetkezet elnöke. Nagypéter Sándor a többi között arra is felhívta a figyelmet, hogy a termelési költségek egy év alatt 30-40 százalékkal növekedtek.

A tavalyi időjárás egyáltalán nem kedvezett a hajtatott üvegházi és fóliás termelőknek, miután a fényviszonyok rendkívül rosszak voltak. 2022-ben viszont e tekintetben ideális eddig az időjárás – mondta az InfoRádióban Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke. A minőség és a mennyiség tekintetében sokkal jobban állnak, mint az elmúlt évben, ami lehetőséget teremtett arra is, hogy már húsvét előtt meg tudtak jelenni a magyar paprikafélékkel, majd nem sokkal később a magyar paradicsomfélékkel.

Becslése szerint idén a DélKerTÉSZ termelői által mintegy 13 ezer tonna mennyiségben teremhet paprikából és paradicsomból egyaránt. A kedvező időjárási feltételek azonban nem csak a szentesi régióban voltak adottak, így egészen biztosan rendelkezésre fognak állni a tavalyi mennyiségek országosan.

Fotó: wikimedia

A szentesi zöldségekre visszakanyarodva kiemelte, hogy míg a hungarikum címet viselő hagyományos fehér paprika mennyisége változatlan, megjelentek új, édesebb, színesebb típusok (bell/kaliforniai paprika), amik lehetőséget teremtenek az import kiváltására. Emellett pedig a paradicsom-különlegességeknél (koktél/cherry) is növekedés tapasztalható.

Nagypéter Sándor a zöldség-gyümölcs fogyasztói árak alakulását illetően emlékeztetett, hogy az inputanyagárak jelentős mértékben emelkedtek, amit ugyan nem a háború okozott, viszont fokozta. Az pedig, hogy mennyit tesz rá egy adott áruházlánc az árrés tekintetében, abban eltérések lehetnek – tette hozzá. A DélKerTÉSZ elnöke mindazonáltal úgy véli: ahhoz, hogy jövőre is legyen megfelelő mennyiségű, friss magyar zöldség, idén 30-40 százalékos termelői áremelés szükséges.

agrotrend.hu / Infostart

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés