Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Kávé a kertészkedéshez? Erre biztosan nem gondoltál!

A kertészkedésben a kávézacc legalább annyira híres mindenféle kerti probléma megoldásáról, mint a Bazi nagy görög lagzi című filmben az oly gyakran emlegetett Windex. Sokan azt állítják, hogy megöli a kártékony rovarokat és a meztelen csigákat, sőt egyesek meg vannak győződve arról is, hogy a kávézaccnál nincs jobb trágya. Nos, vessünk egy pillantást a kávézacc mögötti igazságra!

A kávézacc savasítja a talajt

Az egyik legismertebb „mítosz” szerint a kávézacc kerti felhasználásával savassá válik a termőföld. Valójában a kávézacc csak enyhén savas, és még hosszútávon sem savasítja a földet. Ha van kertetek, a reggeli kávé zacc nyugodtan landoljon valamelyik veteményes alá, ezzel is csökkented a kávé ökológiai lábnyomát.

A kávézaccból kiváló mulcs készíthető

A kávézacc lassan lebomló szerves anyag, így első hallásra jó mulcs alapanyagnak tűnhet. A zacc azonban egy meglehetősen finom szemcsés anyag, ami könnyen tömörödik. Bármi, ami tömörödik, megakadályozza a talajba jutó víz/csapadék mennyiségét. Ez egyáltalán nem tesz jót a növényeknek.

Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lehetne a zaccot mulcs készítéshez felhasználni, ellenben csak úgy, ha más szerves anyagokhoz keverjük és csak kis mennyiségben. 

A kávézacc kiváló tápanyagforrás

A kávézacc átlagosan 1-2% nitrogént, 0,3% foszfort és 0,3% káliumot tartalmaz, különféle mikroelemekkel együtt. Ezek alacsony értékeknek számítanak. Másfelől ezek az ásványi anyagok nagy molekulákban vannak megkötve a lassan lebomló zaccban, így nagyon lassan szabadulnak fel belőle az értékes tápanyagok. A kávézaccal való trágyázástól tehát ne várj tehát gyors eredményeket, de idővel majd táplálja a növényeidet.

A kávézacctól jobban nőnek a növények

Mivel a szerves zaccban valóban vannak olyan ásványi anyagok, amik segíthetik a növények növekedését, nehéz érvelni egy ilyen állítással szemben. Tudjuk, hogy egy lassan felszabaduló trágyának számít, és a mulcshoz keverve is hasznos a növények számára. Palántákon végzett kutatások során viszont kimutatták, hogy egyes növények fejlődésére, mint például a paradicsomra, nincs jó hatással. Az sem teljesen tisztázott, hogy az érett növényekre milyen hatással vannak a kávézaccban lévő hatóanyagok. Feltételezhetjük, hogy jobb a zaccot előbb komposztálni, és csak utána adni az anyaföldnek.

A kávézacc kiírtja a gazt

A kávézacc természetesen mulcsként csökkenteni fogja a gyomok mennyiségét – ezt bármelyik talajtakaró megteszi. Lehetséges azonban, hogy a benne lévő vegyi anyagok ugyanúgy gátolnak néhány gyomnövényt a növekedésben, mint a paradicsompalántákat, de ez csak egy feltételezés.

Mivel a kávézacc a termesztett növények növekedését is segíti hosszútávon, számíts arra, hogy lesz néhány gyomnövény, amely jobban meg fog nőni, miután elkezded kávézaccal kezelni a kerted talaját. Végül is a gyom is csak egy növény. 

A kávézacc megöli a rovarokat

A kávézacc rovarölő hatásának elvileg lehetne némi igazság tartalma, hiszen a koffein magas dózisban árthat a rovaroknak. A kávézacc azonban egy szilárd és szemcsés anyag, nem tudjuk a növényekre permetezni. Na és mit érünk vele a talajra szórva? Az emberek harmatférgekkel etetik a rovarokat, mégsem ölik meg őket. Nagyon úgy tűnik, hogy nincs bizonyíték a kávézacc rovarölő szuper képességéről sem.

Kávézacc kinyírja a csigákat

Sajnos a csigák valóban sok bajt jelentenek a veteményesekre nézve, ezért az ellenük való védekezés mindig is a kutatások középpontjában voltak/vannak. Tanulmányok valóban kimutatták, hogy a nagy koncentrációjú koffeinnel történő permetezés elriasztja a csigákat a növények lakmározásától. Ezt a kutatást valószínűleg nagyon félreértették, és rávetítették a kávézaccra is, amiben jóformán alig van koffein. 

Mielőtt bármit elhinnél, amit az Interneten olvasol, vagy a szomszédtól hallasz a kávézacc csodatévő hatásairól, alaposan rágd át a témát. Lehet, hogy nem történik semmi, de az is megeshet, hogy akaratod ellenére kárt okozol a gondosan nevelt növényeidnek.

Hadarik Rita

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés