Kertészet

Járványveszély a gyümölcsösökben

A szőlőben minden kórokozó ellen indokolt a permetezés, a gyümölcsösökben menteni kell, amit a monília még nem tett tönkre, a zöldségeskertben ne várjuk meg a paradicsomvész látható tüneteit, mert akkor már késő.

Létrehozva:

|

Gyérítsük az aggasztó mértékben elszaporodott márványospoloskákat is, mielőtt kezelhetetlenné válna a fertőzés. A két héttel ezelőtti, viharokkal, özönvízszerű esőzésekkel tarkított időjárás jelentős károkat okozott a kertészeti és szántóföldi növénykultúrákban egyaránt – írja a FruitVeb.

A permezetés nem biztos, hogy a legjobb megoldás egy adott problémánál – fotó: pixabay.com

A sok eső az érőfélben levő termésben a mennyiségi kiesés mellett hatalmas minőségi romlást eredményezett. A kiesés legfőbb szenvedő alanya a cseresznye, a meggy és a bogyós gyümölcsű növények. A cseresznye szó szerint „lefolyik” a fáról az órák alatt bekövetkező rothadási folyamatok miatt. Ami termés a fán marad, azt a gyümölcsmonília teszi tönkre. A szárazabbra forduló napokon a kórokozók elleni védelem a legfontosabb növényvédelmi teendő.

Most minden kórokozó ellen indokolt a kezelés, ezért kombinált védekezéseket végezzünk, kontakt és szisztemikus készítmények felhasználásával. Mielőtt kezelhetetlenné válna a fertőzés, gondoskodjunk a kártevő gyérítéséről.

Permetezéskor úgy válasszunk rovarölő szert, hogy az ne okozzon élelmezés-egészségügyi problémát. A párás, meleg, éjszakánként erősen harmatos idő kiváló feltételeket teremt a burgonya- és a paradicsomvész járványszerű kialakulásához.

A kórokozó napok alatt teljes mértékű megbetegedést képes előidézni, ezért a permetezéssel ne várjuk meg az első tünetek megjelenését.

Almástermésű növényeinken, különösen a birsen ismét járványos méreteket ölt a baktériumos tűzelhalás. A beteg ágakat, hajtásokat haladéktalanul vágjuk le és semmisítsük meg. Kezelésre csak a réztartalmú készítmények és az Aliette áll rendelkezésre, illetve 120 napos szükséghelyzeti engedéllyel, július 29-ig, növényorvos felügyelete mellett a Kasumin 2L. Folyamatosan védekezni kell a varasodás és a lisztharmat ellen is, mert a fertőzés feltételei most is adottak.

Már időszerű az almafélék kalciumos permetezése, amivel megelőzhető a termés foltosodása.

A kalcium-adagolást egészen a szüretig érdemes folytatni. Kártevők közül most az almamoly mérsékeltebben, de folyamatosan rajzik, a levéltetvek ismét intenzíven szaporodnak a hajtásvégeken.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook