Kertészet

Gyorsul a borászok kérelmeinek elbírálása

Július végétől csökkentek a borászok kötelezettségei.

Létrehozva:

|

Több intézkedéssel is segíti a borászatokat az Agrárminisztérium (AM) – mondta Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára az M1 aktuális csatorna műsorában.


Bizonyos területeken másfél-két héttel korábban, július végén megkezdődött a szüret – fotó: Magasi (kisalfold.hu)

A főtitkár közölte, hogy áttekintették a termelők adminisztratív terheit, és javaslataik alapján az AM több területen is csökkentette a borászok kötelezettségeit, az új szabályok július végén léptek életbe.

Brazsil Dávid felidézte:

a borpiaci év hivatalosan augusztus 1-jén kezdődik, azonban egyes területeken már másfél-két héttel korábban, július végén megkezdődött a szüret.

Hozzátette, a miniszteri rendelet alapján, függetlenül attól, hogy a szőlőt mikor szüretelték, az már az új borpiaci évhez kötődik, vagyis hiába szedték le júliusban, a jogszabály úgy tekinti, mintha augusztusban kezdték volna a szüretet.

Elmondta, ez a rendelkezés kihat a melléktermék-elszámolásra is, ugyanis a borpiaci éven belül keletkezett melléktermékkel – törköllyel és borseprővel – a borpiaci éven belül kell elszámolni, de azzal, hogy ezt augusztus 1-jétől számítják, az elszámolás vége kitolódik jövő év júliusáig.

Változás az is, hogy eddig az Európai Bizottság döntött arról, hogy a must természetes alkoholtartalmát 1,5 térfogatszázalék helyett 2 %-kal lehessen javítani, most pedig az agrárminiszter dönt róla, két héten belül.

Korábban problémát okozott, hogy hiába nyújtotta be a kérelmet Magyarország, a döntés csak november végén, december elején született meg.

Továbbá elmondta azt is, az agrárminiszter rendelete kezeli a kisüzemi bortermelő piacra történő visszatérését és saját fogyasztású borának tárolását is.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook